Tavaszi rizses hús

A rizses húst volt az egyike azoknak az ételeknek, amit kisgyerekkoromban megettem. Mivel nem voltam túl jó evő, próbálták azt a kevéske ételfajtát variálni, amit megettem.  Ilyen volt a rizses hús. Belecsempésztek borsót, zöldbabot, minden olyan hüvelyest, vagy zöldséget, ami valamennyire illik az étel jellegéhez. Nagyon fontos volt már akkor is, hogy kinézetre étvágygerjesztő legyen, mert úgy nagyon szívesen elfogyasztottam. Az étel színesítésére került bele a rántotta is, amit más formában nem ettem volna meg, de így nagyon tetszett, hogy szép sárga. Az ötletet, ajánlom minden kisgyerekes anyukának ahol rossz evő a gyerek. Bármelyik zöldség kihagyható vagy variálható.

Nehézség Ár
Szerző: Boni
Kategória: Sertés receptekHúsétel receptek - 
Előkészítés: 40perc - Főzési idő: 1óra 20perc - 
Értékelés 5.00/5
Nyomtatás
Tavaszi rizses hús

Hozzávalók

4 személyre ()

    • 75 dkg sertés lapocka
    • 25 dkg rizs
    • 8 dkg zsír vagy 3 ek. olaj
    • 1 nagy fej vöröshagyma
    • 20 dkg zöld hüvelyű zöldbab
    • 20 dkg zöldborsó
    • 2 tojás
    • 2 db sárgarépa
    • 1 kk. pirospaprika
    • őrölt bors ízlés szerint

Előkészítés

  1. A vöröshagymát apróra vágjuk, zsiradékban üvegesre pároljuk, megszórjuk egy púpos kávéskanál paprikával, vigyázva, hogy a paprika meg ne égjen, mert attól keserű lesz az étel.
  2. Ezután a sertés lapockát, amit előzőleg megtisztítottunk és kockára vágtunk, hozzáadjuk, a pirospaprikás hagymánkhoz és jól összekeverjük, megborsózzuk.
  3. Pár percig kevergetjük, hogy a hús minden oldaláról átpiruljon.
  4. Majd megsózzuk, annyi vizet öntünk rá, hogy a húst elfedje, s jól lefedve pároljuk.
  5. Ha a vizet elfőtte, újra öntünk hozzá, de egyszerre ne sokat, mert akkor főtt hús jelleget kap.
  6. Amíg a hús készül a tűzhelyen, elkészítjük a rántottát.
  7. Alaposan, többször, megmossuk és lecsurgatjuk a rizst, majd megtisztítjuk a répát, és apró kockákra vágjuk.
  8. Mikor a hús félig megpuhult, hozzáadjuk az összes zöldet és a répát, majd a rizst, és felöntjük annyi vízzel, hogy éppen csak ellepje.
  9. Valószínű, hogy egy kis sót kell még hozzáadnunk, de ezzel a lendülettel meg is borsózzuk.
  10. Körülbelül fél óra alatt teljesen meg puhul minden, amit utólag tettünk hozzá, ezért én negyed óra elteltével elzárom a tűzhelyet az étel alatt, és egy konyharuhával letakarom a fedőt. Az edényben keletkezett gőztől minden finom puha lesz, a rizs is.
  11. Bármilyen savanyúval kínálhatjuk, mindegyik illik hozzá, de savanyúság nélkül is fogyasztható.

Legyél az első aki hozzászól!

Regisztrálj, hogy hozzászólhass a recepthez