Velős pirítós

A velős pirítóst sokan szeretik, elkészíteni viszont annál kevesebben tudják, pedig nincs benne semmi ördöngösség. A velős pirítós kiváló kísérője lehet a legjobb boroknak is akár, de fogyasztható önálló ételként, is mint meleg szendvics. Rögtön az elején tisztázni kell, hogy ez a velős pirítós nem a velős csontból kiszedett velőről szól, hiszen azt teljesen másképp kell elkészíteni, és a végeredmény is más, habár az is hasonlóan finom. A velős pirítós alapanyaga az agyvelő, mégpedig a sertés agyvelő. Készítik borjú velőből is, de a kerge marha mizéria óta talán jobb, ha nem kísértjük a sorsot.

Nehézség Ár
Szerző: Gjoe
Kategória: Reggeli receptekSzendvics receptekHúsétel receptekSertés receptek - 
Előkészítés: 10perc - Főzési idő: 30perc - 
Értékelés 5.00/5
Nyomtatás
Velős pirítós

Hozzávalók

4 személyre ()

  1. ½ kg sertés agyvelő
  2. 1 nagy fej hagyma
  3. 4 gerezd fokhagyma
  4. bors
  5. őrölt kömény
  6. ételízesítő
  7. őrölt pirospaprika
  8. sertészsír vagy étolaj
  9. kenyér

Előkészítés

A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát összetörjük, és a zsiradékon megpirítjuk. A hártyáitól megtisztított, kis kockákra vágott velőt hozzáadjuk a hagymához, majd sózzuk és fűszerezzük, hozzáadjuk a pirospaprikát. Ne sajnáljuk a zsiradékot, ez nem diétás étel, és a nélkül a velő állaga sem lesz az igazi. Amennyiben szükséges adjunk hozzá kevés vizet, majd folyamatos kevergetés mellett közepes lángon pépesre összesütjük.

A kenyérből szeleteket vágunk, melegszendvics sütőben, vagy sütőben megpirítjuk a kenyeret, majd megkenjük a velővel.

Aki úgy szereti, tegye vissza a sütőbe még, és süsse a kenyérre a velőt, de a pirítósra kenve a velő ugyanolyan finom, úgyis ha nem pirítjuk rá a kenyérre.

Friss zöldséggel, paradicsommal, paprikával tökéletes az íz hatás, de finom bor, vagy fröccs mellé is kiváló kísérő.

Hozzászólásod ehhez a ecepthez (2)

Feltöltő Gaalo, on 2012. augusztus 22. szerda
Imádom! Amikor Matyi megszületett, este a kocsmában rendeztünk egy bulit a haverokkal, az egyik fogás ez volt( a másik libatöpörtyű lilahagymával) macskapöcse paprikával :) Halálra tudom zabálni magam belőle :)
Feltöltő Boni, on 2012. augusztus 19. vasárnap
Az a szerencséd, hogy nem szeretem, mert neked nem maradt volna :)