Zserbó

A zserbó egy bonyolult süteménynek tűnik, de egy kis önbizalommal és agy piszok jó recepttel, rájövünk, hogy nem is annyira bonyolult. A zserbó a karácsonyi sütemények közé tartozik, nálunk a nagymama soha nem hagyná ki, karácsony nem telhet el halászlé és zserbó nélkül. Persze azért máskor is megsüti, mert nagyon szeretjük. Jön a karácsony, izzítsuk a sütőket.

Nehézség Ár
Szerző: Boni
Kategória: Sütemény receptek - 
Előkészítés: 2óra  - Főzési idő: 1óra  - 
Nyomtatás
Zserbó

Hozzávalók

4 személyre ()

    • A tésztához
      35 dkg finomliszt
      30 dkg vaj vagy margarin (vajjal finomabb, ha lehet inkább azzal csináljuk)
      5 dkg porcukor
      2 dkg élesztő  (ne használjunk por élesztőt)
      1 tojás
  1. plusz egy sárgája a bekenéséhez
    1 dl langyos tej (az élesztőhöz)
    1 mokkáskanál cukor (az élesztőhöz)

    A töltelékhez

    30 dkg porcukorral elkevert darált dió
    40 dkg sárgabaracklekvár ( házi baracklekvárt használjunk ha lehet)
    10 dkg étcsokoládé

Előkészítés

Az összemorzsolt élesztőt a dl langyos tejben a mokkáskanál cukorral felfuttatjuk.

Átszitáljuk a lisztet és a puha, szobahőmérsékletű vajjal alaposan összedolgozzuk. Hozzáadjuk a tojást, a megkelt élesztőt, a porcukrot, majd összegyúrjuk.

Használjuk bátran a robotgépet.

A tészta akkor tökéletes, ha már elválik a táltól.

Az elkészült tésztát három egyenlő részre osztjuk, és egy-egy darabot 35x25 cm-es nagyságú sütőlemez méretére nyújtjuk.

Az első, vékonyra nyújtott lapot betesszük a sütőpapírral kibélelt tepsibe, és rákenjük a baracklekvár felét, erre rászórjuk a porcukorral elkevert darált dió felét.

Ráhelyezzük a második tésztalapot, erre megint lekvár majd darált dió jön, végül a harmadik lappal befedjük.

A tetejét a villával felvert tojássárgájával vékonyan bekenjük, majd hústűvel megszurkáljuk.
 Egy órán át pihentetjük, majd 180 fokos sütőben kb. 40 perc alatt megsütjük.

A tepsiben hagyjuk kihűlni.

Amíg hűl, gőz felett megolvasztjuk az étcsokoládét (egy pici vajat is tehetünk a csokihoz), és vékonyan elkenjük a tészta tetején. Kis téglalapokra szeleteljük, de csak akkor, ha a tészta már teljesen kihűlt, egyébként könnyen darabokra törik.

Frissen is nagyon finom, de egy-két nap után az igazi.

Legyél az első aki hozzászól!

Regisztrálj, hogy hozzászólhass a recepthez