Chili con carne – igazi mexikói chilis bab

2015-10-28
  • Mennyiség: 4
  • Előszítés: 15p
  • Főzési/sütési idő: 60p

A mexikói chilis bab története, talán sokak számára meglepő, nem Mexikóban kezdődött, hanem az Egyesült Államok déli államaiban, ahonnan valamikor a XIX. század közepén jutott át Mexikóba, és ott tökéletesedett. Szinte mindenhol, mindenki készít chilis babot, de vagy fogalmuk sincs az eredetiről, vagy nem érdekel senkit. A chili con carne jelentése chilis hús, és eredetileg sem kukoricát, sem kaliforniai paprikát nem tartalmaz, ellenben sört igen, paradicsomot ugyancsak nem. Természetesen nem csak konzerv babból készülhet, de mi most úgy fogjuk elkészíteni.  Az alábbi recept az eredetinek, és a modernnek egy keveréke, a tökéletes chilis bab elkészítésének érdekében.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

  1. Most hagyjuk a körülményesebb, sütőben,, marhahúsból készült változatot, álljon itt egy kommerszebb, de ízben hasonlóan ütős variációja a mexikói chilis babnak.
  2. Kezdjük el kisütni a darabokra vágott szalonnát, amikor félig kisült a zsírja, dobjuk rá az apróra vágott vöröshagymát. Pirítsuk üvegesre a hagymát, majd mehet bele a hús, a rómaikömény (kihagyható), a chili, az oregánó (kihagyható), bors, a kakaó (fontos), és a fahéj (ez is fontos). Süssük pár percig, majd mehet bele a kukorica, a sör vagy annyi víz, ami ellepi, és a paradicsomszósz. Sózni ne felejtsük el. Amikor a hús félig megpuhult mehet bele a konzerv bab, ellenőrizzük az ízeket, a csípősségét, és ha kell, adjunk még hozzá vizet. A mikor a hús teljesen megpuhult, levesszük a tűzről és forrón tálaljuk.
  3. A tetejére szórhatunk reszelt sajtot.
  4. A fontos, hogy ne hagyjuk ki sem a kakaóport (csokoládét), se a fahéjat! Ettől lesz étel zamata és íze tökéletes! A rómaikömény és az oregánó elhagyható, borsot szórjuk ízlés szerint, és ha nincs chili paprika otthon, végső esetben mehet bele bármi, ami csíp rendesen. A recepet annyival toldottam még meg, hogy a legvégén nálam belekerült még egy kávéskanál kristálycukrot, mivel tudom, hogy a paradicsomhoz illik, és végül számomra ezzel lett tökéletes az étel!
  5. Az „eredetibb” verzió:
  6. Sertés helyett marhahús. 40 dkg kockára vágva, 1 0dkg darálva
  7. kukorica nincs
  8. csak vörös bab, amit előző nap este beáztattunk.
  9. sütőben készül, másfél óra sütési idő alatt kb. (bográcsban is tökéletes)
  10. Aki nem bízik a fűszerezési képességeiben, továbbra is használjon zacskós chili alapot, de véleményem szerint szükségtelen, mert sokkal értékesebb, amit magunk ízesítünk, hozzáadott vegyszerek, és ízfokozók nélkül, az ízlésünknek megfelelően.
A recept megosztása
Átlag

(5 / 5)

5 5 1
Osztályozd ezt a receptet

1 ember értékelte eddig

Kapcsolódó receptek:
  • Bögrés meggyes

  • Fokhagymás fűszeres máj

  • Tonhal szeletek zöldséges rizzsel

  • Fejtett bableves

  • Almarózsa

  • enreceptem

    Tényleg finom!

Recipe Ads
Fel!