Loader

Cigánypecsenye ünnepi köntösben

2015-10-28

Szeretjük! Nálunk amolyan „menekülő” vagy „lusta szakács” kajaként is felfogható, ugyanis mindig minden körülmények között szívesen fogyasztjuk, „menekülő” ha már végképp nincs semmi ötletünk a menüt illetően, és „lusta szakács” ha nincs időnk vagy kedvünk pepecselni hosszabb ideig a konyhában. Amúgy is a hús, hagyma, fokhagyma, sült szalonna bármikor elém tehető, mindig örömet okoz. Volt egy gond viszont, a hagyományos módon készült pecsenyét csak mi ettük szívesen Matyival, a párom nem, bár az összetevőkkel külön-külön neki sincs gondja. Én meg nem adom fel soha egykönnyen, így némi töprengés után ezt agyaltam ki. Három hete csináltam először így, azóta negyedszer van terítéken. A gyermekem tegnap is megjegyezte, hogy ez így maga a csoda, nagy király vagyok, de honnan lestem a receptet? Nem is lestem, én tálaltam, ő… izé…találtam ki! Jól néz ki?

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: people

Hozzávalók

Mennyiség: people

Elkészítés

  1. A vöröshagymát szeletekre vágjuk, a fokhagymát nyomóban összezúzzuk.
  2. A hússzeleteket folpack alatt jól kiklopfoljuk, így ügyelve arra, hogy ne sérüljenek a szeletek(így egyébként megelőzzük azt is, hogy fröcsköljön az ütögetés közben).
  3. A szalonnát a hússzeletek hosszúságával megegyező hosszú, kb. 1-2 mm vastag 12 szeletre vágjuk. Sózzuk, enyhén borsozzuk a húst, majd a szeletek egyik oldalát egyenletesen végigkenjük zúzott fokhagymával. A szeletek két oldalán, párhuzamosan egymással négy-négy db, a szalonna szeletek szélességével(vagy egy picit nagyobb) megegyező nyílást vágunk.
  4. Ügyesen átbújtatjuk a nyílásokon a szalonna szeleteket, alulról kezdjük, aztán fölül, alul, fölül és kész. Ha a hús mindkét oldalán átbújtattuk a szalonnákat, akkor kisimítjuk a húst, ne hajoljon össze a szalonnák átbújtatása miatt.
  5. Egymásra rakjuk a hússzeleteket, kicsit hagyjuk állni egymáson, hadd járják át az ízek.
  6. Olajat melegítünk, beletesszük a hagyma szeleteket, megfonnyasztjuk, beletesszük a megtűzdelt hússzeleteket, gyorsan átpirítjuk mindkét oldalukat, majd közepes lángon pár perc alatt puhára pároljuk.
  7. A párolás ideje nagyban függ attól, hogy karajból vagy combból készítjük, a karaj nem igényel hosszú időt, tényleg csak pár perc, bár érdemes türelmesnek lenni, szétfőni nem fog a hús, a combnál jobban oda kell figyelni, ne legyen rágós.
  8. A közepes láng fontos, mert így érik be teljes mértékben munkánk gyümölcse, így járja át jól a szalonna íze, zsírja a hús rostjait, illetve így nem szárad ki a hús.
  9. Ha megpuhult a hús, felemeljük a lángot és a tetejét pirosra sütjük, így az átfont szalonna is megpirul, maga a látvány is étvágygerjesztő lesz.
  10. Tálaláskor ízlés szerint meghintjük fűszerpaprikával. Sült hasábburgonyával körítjük.
  11. Tegnap vegyes tál volt nálunk, rántott hússal, rántott sajttal, párizsi szelettel rajta, külön kívánságra készült mellé ez a cigánypecsenye, külön kérésre most a hagyma kimaradt alóla a sütéskor és nem lett megszórva fűszerpaprikával, mint a képen is látható.
  12. A tálon volt még majonézes krumpli is köretként, azzal is nagyon finom.
  13. De a lényeg, ahogy összeérik a fokhagyma és a szalonna íze, nem tudom jobban elmondani, ki kell próbálni!
A recept megosztása
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Egyszerű szilvásgombóc

  • Cukkinifasírt

  • Piramis süti

  • Csirkeburger házilag. Grillezett csirkecomb filével.

  • Joghurtos-szőlős torta sütés nélkül

Fel!