Loader

Csokis narancsos bástya

2015-10-28
Related Recipes:
  • Fanta szelet

  • Pudingos kekszek

  • Citromos szelet

  • Baconbe tekert, karfiolos fasírt

  • Medvehagymás csavart

Egy kísérletezés eredményeként született. Nem túl bonyolult desszert, de azért igényel némi tapasztalatot, talán egy picit pepecselős.  Krémet lehet benne variálni, csak az a lényeg, hogy ne legyen folyós. A végeredmény, egy könnyű ám nagyon csokis süti. Sok sikert az elkészítéséhez.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

  1. Válasszuk szét a tojásfehérjét a sárgájától, a tojásfehérjéből verjünk kemény habot egy csipet sóval, adjuk hozzá a cukrot, majd a felvert tojássárgáját. Óvatosan adjuk hozzá a liszttel elkevert kakaóporos sütőporos keveréket, amit jobb ha előtte át is szitálunk. Ezt egy sütőpapírral kibélelt tepsiben (kisebb kb 30*20cm-es) kb. 180 fokon kb. 20-25 perc alatt elkészül. Ha kihűl, lehúzzuk róla a sütőpapírt, majd szaggassunk ki belőle egy kb. 4cm átmérőjű pogácsaszaggatóval kerek formákat, kb. 16 db egy ilyen adag.
  2. Verjünk fel a hideg tejszínt. Egy külön tálkába facsarjuk ki a narancs levét, adjuk hozzá a vanília esszenciát a porcukrot és a zselatint (esetleg reszelt narancshéjat), ügyeljünk arra, hogy a zselatin ne legyen túl hideg. Majd keverjük össze a tejszínt és a narancsos folyadékot. Ezt tegyük be a hűtőbe egy fél órára legalább. Ha megdermedt, töltsük nyomózsákba, és halmozzunk a krémből a kakaós kis piskótakorongokra belőle. Tegyünk félre egy kis krémet a dekoráláshoz.
  3. Gőz fölött olvassunk meg 50g tejcsokit (vagy csokipasztillát), 1 dl tejszínnel, adjuk hozzá a zselatint, ha picit lehűlt, egy szilikonos sütőpapírra öntsük ki, kb 3-4 mm vastagságúnak kell lennie a masszának, várjuk meg amíg megdermed. Érdemes esetleg egy tepsibe tenni a papírt és arra önteni a folyadékot, azt utána be tudjuk tenni a hűtőbe, így gyorsabban megdermed. Ha kész, akkor fogjuk azt a pogácsaszaggatót amivel a piskótából kivágtuk a karikákat, és vágjunk ki ebből a zselatinos lapokból is karikákat, majd húzzuk le a sütőpapírról. És helyezzük a krém tetejére.
  4. Olvasszunk fel gőz fölött 200-250g tejcsokit, közben készítsünk elő sütőpapírt amiből csíkokat vágunk le, legyen a csík magasabb kb egy centivel a süteménynél, a felső szélét dekorollóval még érdekesebbé tehetjük, de ne válasszunk apró mintát. Próbáljuk hozzá a csíkot a piskótakoronghoz, úgy vágjuk le a hosszát, hogy legyen 1,5cm átfedés. Elég ha kb. a felére csinálunk ilyen papírt, mert fel tudjuk használni még egyszer a papírt. Egy nagy sütőpapírra (vagy egy márvány lapra) rárakjuk a kis papírcsíkokat, és kb. 2 teáskanál olvasztott csokik elterítünk rajta, nem baj ha lefolyik a széléről, csak kb. egyenletes legyen a csokiréteg. Ezt hagyjuk szobahőmérsékleten kicsit megdermedni aztán fogjuk a csokis szalagunkat, és körbetekerjük a süteményünket. Az így elkészült sütiket kb 5-6 percre betesszük a fagyasztóba, majd könnyen le tudjuk húzni a sütőpapírt róluk, az átfedéséknél le fog törni a csoki, ha jól megdermedt, akkor pont az illesztésnél. 5. A maradék kémmel megdekoráljuk a tetejét, tehetünk rá kis narancs csíkokat is.
A recept megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Fel!