Gőzgombóc vaníliasodóval
2018-03-04Related Recipes:
Valójában a bolt hűtőpultjából is kiemelhetjük, de az nem olyan mint amit otthon készítünk. A házi gőzgombóc sokkal finomabb mint a bolti, és a vaníliasodót úgyis el kell készítenünk, ezt abban az egy órában el készíthetjük, amíg kel a tészta.
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:BeBe
Hozzávalók
- 50 dkg liszt 010
- 10 dkg szilvalekvár
- 3 dkg vaj
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg cukor
- 2,5 dl langyos tej
- 1 db tojás
- 1 db citrom
- csokireszelék
- sodóhoz:
- 3 db tojás sárgája
- 3 tk étkezési keményítő vagy liszt
- 5 dl tej
- 6 dkg cukor
- 1 zacskó vaníliáscukor
- 1 tk vaníliaőrlemény vagy aroma
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A gőzgombóc kelt tésztából készül. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe beletettük a cukrot előzőleg. Érdemes mikróba helyezni a keverékkel megtöltött bögrét. Amíg felfut, addig mérjük ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsük egy tálba, a közepébe vájjunk egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsük.
- Adjuk hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeljük rá a citrom héját, majd dolgozzuk masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Ez után egy laza szövetű konyharuhával fedjük le, előtte szórjunk egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen kelesszük a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükség.
- Amikor letelt és a tészta szépen megnőtt, lisztezett deszkán tekerjük hengerré, majd vágjunk belőle egységes méretű szeleteket. Töltsük meg szilvalekvárral, majd készítsünk belőlük gombócot.
- A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre. Két nagy, egymásra tehető fazékra is szükség van. Az egyikbe 2 liter vizet töltünk, rákötünk egy konyharuhát. Ha felforrt, rátesszük a gombócok egy részét. A másik fazekat a tetejére tesszük. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat.
- Sodó elkészítése:
- A sárgákat csomómentesre keverjük a cukrokkal, az őrleménnyel vagy aromával és a liszttel vagy keményítővel. Apránként hozzáadjuk a tejet és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik kissé. Ha nem szeretnénk sodót készíteni mellé, akkor egy hígabbra főzött vaníliás puding is jól passzol az ételhez.
A recept megosztása