Loader

Gőzgombóc vaníliasodóval

2018-03-04

Valójában a bolt hűtőpultjából is kiemelhetjük, de az nem olyan mint amit otthon készítünk. A házi gőzgombóc sokkal finomabb mint a bolti, és a vaníliasodót úgyis el kell készítenünk, ezt abban az egy órában el készíthetjük, amíg kel a tészta.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:BeBe

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

  1. A gőzgombóc kelt tésztából készül. Az élesztőt megfuttatjuk a langyos tejben, amibe beletettük a cukrot előzőleg. Érdemes mikróba helyezni a keverékkel megtöltött bögrét. Amíg felfut, addig mérjük ki a többi hozzávalót. A lisztet készítsük egy tálba, a közepébe vájjunk egy lyukat, és ha felfutott az élesztő, abba töltsük.
  2. Adjuk hozzá a tojást, a vajat és a sót, reszeljük rá a citrom héját, majd dolgozzuk masszává az egészet. Akkor jó, ha elengedi az edény falát a tészta. Ez után egy laza szövetű konyharuhával fedjük le, előtte szórjunk egy kis lisztet a tetejére, majd meleg helyen kelesszük a duplájára, ehhez nagyjából egy órára lesz szükség.
  3. Amikor letelt és a tészta szépen megnőtt, lisztezett deszkán tekerjük hengerré, majd vágjunk belőle egységes méretű szeleteket. Töltsük meg szilvalekvárral, majd készítsünk belőlük gombócot.
  4. A gombócok, ahogy a nevük is elárulja, gőzben főnek készre. Két nagy, egymásra tehető fazékra is szükség van. Az egyikbe 2 liter vizet töltünk, rákötünk egy konyharuhát. Ha felforrt, rátesszük a gombócok egy részét. A másik fazekat a tetejére tesszük. 18 percig főzzük gőz felett a gombócokat.
  5. Sodó elkészítése:
  6. A sárgákat csomómentesre keverjük a cukrokkal, az őrleménnyel vagy aromával és a liszttel vagy keményítővel. Apránként hozzáadjuk a tejet és állandó keverés mellett addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik kissé. Ha nem szeretnénk sodót készíteni mellé, akkor egy hígabbra főzött vaníliás puding is jól passzol az ételhez.
A recept megosztása
Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 1
Rate this recipe

1 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Medvehagymás-mascarponés kiflik

  • Rigójancsi

  • Kakaós piskóta

  • Kinder bueno krémtorta sütés nélkül

  • Gánica, avagy dödölle

Fel!