Loader

Hortobágyi palacsinta

2015-10-29
Related Recipes:
  • Fanta szelet

  • Pudingos kekszek

  • Citromos szelet

  • Baconbe tekert, karfiolos fasírt

  • Medvehagymás csavart

Nagy kedvencem, de csak akkor és kizárólag, ha nem darált húsból és főleg nem főtt darált sertéshúsból készítik. Azt is megeszem, de nekem ez a top. Általában ez egy klasszikus előétel, étvágygerjesztő mondhatnám, de mi annyira szeretjük, hogy teszek mindenféle szokásra ez ügyben és brutális adagot előállítva főételnek szoktam elkészíteni, főleg valami tartalmas levest követően, mint történt ez nemrégiben is.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Elkészítés

  1. Palacsintát készítünk a hagyományos módon, ehhez a hús és mártás mennyiséghez kb. 15-20 db fog kelleni.
  2. A hagymát finomra vágjuk, a csirkét megtisztítjuk és feldaraboljuk. A zöldpaprikát kimagozzuk, a paradicsomot kicsumázzuk, majd mindet (paradicsomból csak két darabot!) apró kockákra vágjuk. Ennél az ételnél nem szoktam a paradicsom héját lehúzni, mert úgyis szűrve lesz a szaft.
  3. Pörköltalapot készítünk, olajon aranysárgára pirítjuk a hagymát, levesszük a lángról, megszórjuk fűszerpaprikával, elkeverjük, felöntjük kevés vízzel és visszatéve a tűzre zsírjára pirítjuk.
  4. A pörköltalapba helyezzük a feldarabolt csirkét, ízesítjük sóval, zúzott fokhagymával és kevés őrölt köménnyel, felöntjük kevés vízzel és pároljuk. Ha zsírjára sült pótoljuk a folyadékot és óvatos kevergetés mellett tovább pároljuk, a szakaszos pirítást többször ismételjük.
  5. Amikor kb. félig megpuhult a csirke beletesszük az apró kockákra vágott zöldpaprikát és a 2 db paradicsomot (a többit tálaláskor díszítésre használjuk), ha szükséges sózzuk és készre pároljuk.
  6. Amikor elkészült kivesszük a húsokat a lábosból, hagyjuk kihűlni, majd ha kihűlt lefejtjük a csontokról és nagyon apró darabokra, finomra vágjuk.
  7. Közben a visszamaradt pörköltlét kicsit felöntjük vízzel és tovább főzzük, így a paprika még jobban szétfő, sűrűsödik a mártás.
  8. A jól összeforralt mártást szitán átszűrjük, én a még az esetlegesen egyben maradt paprika és paradicsom húst is át szoktam passzírozni.
  9. Az átszűrt mártást visszatesszük a tűzre, felforraljuk, majd behabarjuk.. A habarást nem liszttel, hanem étkezési keményítővel szoktam csinálni, ebben az esetben kicsit másképp, mert a keményítőt nem kell már csak pár percig forralni, a jófajta mártást pedig én még legalább egy negyed órán át szoktam összefőzni. Tehát: a tejfölt (1 dl tejfölt használok csak el, a többi a kész, feltálalt ételre kerül majd!) vízzel és némi mártással egy pohárban simára, egyneműre keverjük majd folyamatos keverés mellett belecsurgatjuk a mártásba, jól összekeverjük, majd felöntjük a tejszínnel. Szükség szerint sózzuk, és lassan forraljuk.
  10. Miközben a mártás forr, egy tálba szedjük a finomra vágott csirkehúst, merünk rá a mártásból egy keveset, annyit, hogy jól kenhető tölteléket kapjunk.
  11. A jól összeforralt tejszínes-tejfölös mártást besűrítjük: kevés hideg vízben jól elkeverünk 2-3 evőkanál keményítőt, majd beleöntjük a forrásban lévő mártásba. Ha kell még egyszer ízesítjük sóval és belehintjük a finomra vágott petrezselymet, így néhány perc alatt készre, tejszín sűrűségűre forraljuk.
  12. Lehet tálalni! Mikóban felmelegítjük a palacsintákat és a húsos tölteléket. Én a palacsintát miután megkentem a töltelékkel háromszög alakúra szoktam hajtani. Tányérra helyezzük a betöltött, összehajtogatott palacsintákat, bevonjuk a sűrű tejszínes mártással, meglocsoljuk egy teáskanál tejföllel, díszítjük vékonyra vágott paradicsomkarikákkal és petrezselyem zölddel és máris kezdődhet a lakoma.
A recept megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Fel!