Loader

Karfiol csőben sütve

2015-10-30

Mint már említettem néhány bevezetőben nagy „mahinátor” vagyok olykor, persze melyikünk nem szereti kiélni a kreativitását a konyhában, kipróbálni néhány kapott vagy maga által kitalált ötletet. Ez addig teljesen jó amíg nem megy át a dolog „kotyvasztásba”, magam részéről nagyon szeretem azt, ha egy ételt többféleképpen is el lehet készíteni. Persze vannak olyan ételek, melyeknek elkészítési módján felesleges változtatni, úgy jó ahogy van.
Ha én elkezdek variálni, akkor annak számos oka lehet. 1. Az ételt szívesen elkészítem, de van(nak) a receptben olyan összetevő(k), amiket különösen nem szeretek. 2. Szegény pici pocakom kezd méltatlankodni az étel elfogyasztása után mintegy pár percen belül: Ez mi volt? Előjáték? – élénk korgással tudtomra adva, hogy legközelebb bizony balhé lesz, ha nem viszek bele némi tartalmat is. 3. Esztétikai, tálalási szempontok. 4. Egyszerűen csak van egy ötletem, amit kipróbálnék. A „csövi-karfiol” pont az az eset, amikor mind a négy szempont egyszerre játszott szerepet a második nekifutás alkalmával. A csőben sütés azt fedi, hogy a jelleget adó zöldséget(vagy húst, tésztát) főzéssel, párolással megpuhítjuk, majd vajazott tálba helyezzük, átvonjuk sűrű gratin mártással, megszórjuk reszelt sajttal, vajdarabkákat helyezünk rá, meghintjük zsemlemorzsával és sütőben aranysárgára pirítjuk. Volt néhány problémám az első elkészítés után. Finom lenne ez az étel a hagyományos módon is, de nem szeretem a tojást a besamelben (amitől gratin lesz). Laktatónak tűnik, de csak pár perc erejéig, talán előételnek nálam beillene, de, hogy ettől lakjak jól az kizárt. Aztán meg kellene még variálni a színeket, hogy vizuálisan is pocakom kedvére járjak, ha már első alkalommal megkínoztam. Valamint még egy aprócska kis tuning, ha már lúd – akarom mondani karfiol – akkor legyen kövér! Mi azóta így habzsoljuk, próbáljátok ki, remélem ízlik!

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

  1. A karfiolt és a brokkolit(ha nem túl elvetemült az ára, egyébként csak karfiol) nagyobb rózsákra szedjük és sós vízben puhára főzzük.
  2. A gépsonkát apró kockákra vagy vékony csíkokra vágjuk ízlés szerint, ha nem szeletelt baconszalonnát használunk, akkor a főtt császárt is feldaraboljuk(egy ilyen 25 dekás darabot szeletelni nem lehet, vagy nagyon nehéz, így én csak széltében szoktam vékony szeleteket vágni belőle, a magasságát meghagyva)
  3. Felrakjuk a rizst főni. Ez nálam egy kritikus pont, mert kimondottan nem szeretem a rizst, csak és kizárólag ízesítve, például így: kevés olajon folyamatos kevergetés közben üvegesre pirítjuk a rizst, majd felöntjük dupla mennyiségű forró csontlével(így nem ázik el, nem ragad), teszünk bele egy fej megpucolt vöröshagymát félbevágva, beletesszük az apró kockákra vágott sonkát, sózzuk, borsozzuk és felforraljuk. Fedővel lefedve vagy forró sütőben vagy kis lángon készre pároljuk. Ha elkészült kiemeljük belőle a hagymát, tetejére finomra vágott petrezselyemzöldet hintünk.
  4. Elkészítjük a sajtos-tejszínes besamelt. Mint a bevezetőben említettem én nem szeretem benne a tojást, így hamis gratinmártást szoktam összehozni. A 15 deka vajból 10-et felolvasztunk, majd beleöntjük a lisztet, elfehéredésig forraljuk, majd felöntjük a meleg(!) tejjel(így elkerülhető, hogy csomós legyen). Egyneművé keverjük, beletesszük a sajtkrémet, felöntjük tejszínnel, ízesítjük sóval és cayenne-i borssal és készre, sűrű bevonóképes mártássá főzzük.
  5. Egy tűzálló vagy agyagtálat kivajazunk. Aljára egyenletesen elterítjük a rizst, ráhalmozzuk a főtt karfiol és brokkoli rózsákat, majd mindenütt átvonjuk a sajtos-tejszínes besamellel(ha nagyon besűrűsödött, akkor kis tejjel hígítsuk bevonóképessé). Ráhalmozzuk a baconszeleteket vagy a császárdarabokat úgy, hogy az egész felületére egyenlő arányban jusson, megszórjuk reszelt sajttal. Vajdarabkákat helyezünk rá, meghintjük zsemlemorzsával és sütőben aranysárgára sütjük.
  6. Így már egészen kikupálódott a kis csövi, ha hozzáteszem, hogy Matyival mi még mellé olykor szoktunk sütni tarjából egy-egy nagyobb szelet jó fűszeres flekkent is, akkor lelkiismeret furdalás nélkül állíthatom, hogy igencsak igyekeztem panaszos pocakom kedvébe járni!
A recept megosztása
Average Member Rating

(0 / 5)

0 5 0
Rate this recipe

0 people rated this recipe

Related Recipes:
  • Csirkemell őzgerincformában sütve

  • Fasírt tepsiben (Margit módra)

  • Gánica, avagy dödölle

  • Pásztortarhonya

  • Borsóleves csirkefarháttal

Fel!