Krumplifőzelék kicsit másként fasírttal
2015-10-30Related Recipes:
Ezt az egyszerű ételt általában mindenki hagyományos módon készíti. (Krumplit meghámozzuk, felkockázzuk, annyi sós-babérleveles vízben puhára főzzük, amennyi ellepi, végül fűszerpaprikás-tejfölös rántással sűrítjük.) De, érdemes kipróbálni másképpen – az íze, szerintem, sokkal finomabb így – és nem utolsó sorban, egészségesebb is.
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanálnyi őrölt fűszerpaprika
- 1 doboz tejföl (2-2,5 dcl)
- 1 evőkanál mustár
- 3 közepes babérlevél
- 50 dkg darált hús
- 2 db tojás
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kifli vagy zsemle
- 4 gerezd fokhagyma
- kókusz olaj
- só
- majoránna
- bors
- pirospaprika
- majoránna
- zsemlemorzsa
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- K R U M P L I F Ő Z E L É K
- A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, kevés olajon puhára dinszteljük. A tűzről lehúzva hozzáadjuk a pirospaprikát és gyorsan elkeverjük. Kevés vizet öntünk rá.
- Hozzáadjuk a zúzott (vagy nagyon apróra vágott) fokhagymát, a babérlevelet és a hámozott, kockákra vágott krumplit. Felöntjük annyi vízzel, amennyi épp ellepi és megsózzuk. Teljesen puhára főzzük.
- Ha megfőtt, sűrítjük: Kivesszük a krumpli egy részét kevés lével (2-3 merőkanálnyit), majoránnával ízesítjük, elkeverjük, majd kézi botmixerrel pürésre törjük, egészen krémesre. Hozzáadjuk a tejfölt és a mustárt, elkeverjük és a lábasban lévő krumplihoz adjuk (rántás helyett).
- Kiforraljuk, pár perc és kész.
- F A S Í R T:
- A darált húshoz hozzáadjuk a tojásokat, és a vízben áztatott majd kinyomkodott kiflit (vagy zsemlét). A hagymát és a fokhagymát belereszeljük (ne legyen zavaró, ha nagyobb hagymadarabkákra harapunk). Ízlés szerint fűszerezzük sóval, borssal, pirospaprikával, kézben szétmorzsolt majoránnával. Jól összedolgozzuk.
- Vizes kézzel gombócokat formázunk belőle, majd enyhén meghempergetjük zsemlemorzsában.
- Ezután olajban pirosra sütjük, majd papírtörlőre téve lecsepegtetjük a felesleges zsiradékot. (Nem kell túl nagy lángon sütni, mert akkor a külseje megég, a közepe pedig nyers marad. Akkor jó, ha kettétörve a közepe nem rózsaszínű.)
- Jó étvágyat kívánok!
A recept megosztása