Loader

Zellerkrémleves

2015-11-07

A klasszikus menza ízeit csak akkor ismerhettem meg, amikor a főiskolán „melegedtem” pár évig. Néhány íz még mindig bennem van, biztos másoknak is vannak ilyen emlékei, akadt néhány olyan étel a nagykonyhai forgatagban, ami utánozhatatlan volt. Nem feltétlenül a minőségre gondolok itt, hanem sokkal inkább a sajátos ízvilágra. Az egyik ilyen takarmány a zellerből készült krémleves volt. Mikor már megnősültem és elkezdtünk főzni, akkor felvetettem itthon, hogy mi lenne ha… Üveges szemekkel, arcán nem titkolt undorral bámult a párom, harsányan ecsetelve, hogy neki bizony ezektől az undormányoktól kifordul a bélése. Forduljon!, gondoltam, viszont nekem mi bajom lehet ha megpróbálom elkészíteni? Maximum kilöttyintjük, több is veszett Mohácsnál. Nekiálltam, megcsináltam, löttyintettük is, csak nem ki, hanem be az arcunkba! Mert úriember lévén csak megkérdeztem a banyát miközben faltam a lét és ő a szeme sarkából figyelt, hogy „nem kóstolod meg?” Onnantól ketten burkoljuk teli szájjal, illetve immár 12 éve Matyistul hármasban.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

 1. A zellert vékony karikákra, szeletekre vágjuk.
 2. Gyakori kevergetéssel vajon lassan puhára pároljuk.
 3. Meghintjük liszttel, összeforgatjuk, majd felöntjük kb. 2,5 liter vízzel, ízesítjük leveskockával vagy ételízesítővel, borsozzuk(természetesen jobb a csontlé, ekkor nem használunk leveskockát).
 4. Hozzáadjuk a tejet és a tejszínt.
 5. Lassan forraljuk.
 6. Nyáron adhatunk hozzá cérnával átkötött zeller zöldet is, amit miután elkészült a leves kiemelünk belőle a pürésítés előtt.
 7. A kész levest áttörjük szitán, habverővel simára keverjük.
 8. Ha jól sikerült, akkor tejszín sűrűségű levest kapunk, nekem nincs ellenemre, ha apróbb zellerdarabok is maradnak benne, ezért nem használok botmixert.
 9. Vajon pirított zsemlekockákkal tálaljuk.
A recept megosztása
Average Member Rating

(5 / 5)

5 5 2
Rate this recipe

2 people rated this recipe

Related Recipes:
 • Rántott őzlábgomba

 • Csirkemell őzgerincformában sütve

 • Fasírt tepsiben (Margit módra)

 • Gánica, avagy dödölle

 • Pásztortarhonya

Fel!