Loader

Bográcsban mindig finomabb – pörköltügyi tanácsadó

By : | 0 Comments | On : 2012-05-24 | Category : Recept ajánló

Végre itt a jó idő, és ki lehet menni a szabadba, hogy az ember szívjon egy kis friss levegőt, mozogjon, és természetesen jókat főzhessen. Ilyenkor előkerül a bogrács, a grill, a tárcsa, és sok egyéb szabadtéri főzésre alkalmas eszköz.

Mind közül a legnépszerűbb talán a bogrács, aminek azért oka is van. Aki otthon a tűzhelyen el tud készíteni, egy finom pörköltet, annak a bográcsban is nagy esélye van rá, hogy hasonló eredményeket érjen el.

A jó bográcsozáshoz elengedhetetlen a jó társaság. Vigyük magunkkal ki a családot, vagy hívjunk haverokat, barátokat. Minél nagyobb a társaság annál jobb a hangulat, és talán még az étel is finomabb lesz, hiszen több alapanyagból könnyebb az étel igazi ízeit elővarázsolni. Nem véletlen, hogy az iskolai menzán a legegyszerűbb ételek is sokszor összehasonlíthatatlanul jobban estek, mintha otthon kicsiben készültek volna.

A bogrács  a sláger

A legnépszerűbb szabadtéri főzési megoldás a bogrács, és a leggyakrabban bográcsban elkészített étel a pörkölt. A pörkölt legtöbbször sertésből szoktuk főzni, mert előbb elkészül, mint a marha, no meg a legolcsóbb hús is talán azok közül, amit gyakrabban használunk.

Amennyiben a sertés hús mellett döntünk, figyeljünk rá, hogy  túl száraz, és a túl zsíros húsok sem igazán valók a pörköltbe. Legjobb választás talán a lapocka. A comb nagyon száraz, a dagadó pedig túl zsíros a pörkölthöz. Ha nem akarunk, 3 órát álldogálni a bogrács mellett vágjuk viszonylag apróra a húst, így korábban elkészül. Használjunk elég hagymát, paprikát a pörkölt alaphoz, mert abból lesz a pörkölt sűrű szaftja.

bogracs2kicsiHa tehetjük, füstölt szalonnával alapozzuk meg a pörköltet, összehasonlíthatatlanul finomabb lesz, mintha olajat használnánk erre a célra. Előbb a kockára vágott szalonnán a sor, majd ha kiengedte a zsírja nagy részét, mehet bele az apróra vágott vöröshagyma, és csak kicsit később amikor már pirul a hagyma akkor menjen a zöldpaprika. A fokhagymát ráérünk a hússal együtt tenni a bográcsba, hogy jobban megmaradjon az íze.

Fontos a jó fűszerezés

Fűszerezésnél figyeljünk rá, hogy a pörkölt elég sós legyen, de azért ne sózzuk el, és menet közben többször kóstoljuk, folyamatosan fűszerezzük.

A legtöbb fűszer igényli, hogy ne egyszerre kerüljön az ételbe, hanem többször pótoljuk, így folyamatosan adja ki magából az íz anyagokat.

Fontos dolog, hogy a pörkölt nem leves! Ha felöntjük a bográcsot félig vízzel és elvonulunk sörözni, akkor igyunk annyit, hogy ne legyen kedvünk bánkódni az elhanyagolt, és elrontott étel miatt.

Kevés lével, és többször felöntve főzzünk. Ráérünk a vége előtt hosszabbra engedni a levét, hogy legyen elég a szaftból, de ez esetben úgy fűszerezzünk végig, hogy rászámoljuk a víz mennyiséget.

Jó pörköltalap nélkül nincs jó pörkölt

A felhasznált hagyma, paprika és paradicsom lesz az, ami meghatározza, hogy mennyi és milyen sűrű szaftja lesz a pörköltünknek. Azonban ha elsokalljuk a hagymát, könnyen túl édes lehet a végeredmény, ami szintén nem jó. Találjuk meg az egyensúlyt!

A pörkölt egyszerű étel, mégis óriási különbség van egy tökéletes, és egy ehető között. Az odafigyelés, a sok apró trükk, az alapvető szabályok betartása, és az ízléses, de megfontolt fűszerezés a végén meghozza az eredményt.

Végül pedig álljon itt egy gyakorlati „lecke”, hiszen sikerült megörökíteni képekben is a hétvégi baráti kiruccanás közben készített sertéspörköltet.

Sertéspörkölt bográcsban recept itt!

porkolt3

Vélemény, hozzászólás?

Fel!