Almás bukta
2015-10-27Related Recipes:
A hagyományos lekváros és túrós bukta mellett szoktam sütni – főleg télen, mikor sok az alma a kamrában – almás buktát is. Nagyon egyszerű elkészíteni és mindenki kedvence. Ajánlom szeretettel.
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:
Hozzávalók
- 2,5 dkg élesztő
- 5 dl tej langyos
- 1 teáskanál kristálycukor
- 50 dkg rétesliszt
- 2 evőkanál kristálycukor
- 1 kávéskanál só
- 2,5 dl tej langyos
- 6 dkg vaj olvasztott
- 6 db alma nagyobb
- 1 teáskanál őrölt fahéj
- 0,5 db citrom leve
- 2 evőkanál porcukor
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- Kovászt készítünk. Kevés langyos tejbe szórunk egy kis cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt, elkeverjük, majd félretesszük. Pár perc alatt felfut az élesztőnk.
- Egy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a kristálycukrot, a sót, a vajat, a langyos tejet és a kész kovászt. Jól összedolgozzuk, hogy lágy tésztát kapjunk. Majd tiszta konyharuhával letakarva meleg helyen kelesztjük (kb. 1 órán át).
- Elkészítjük az almás tölteléket. Az almákat megmossuk, megtisztítjuk a héjától és lereszeljük. Pár csepp citromlevet nyomunk rá és ízlés szerint megszórjuk porcukorral és fahéjjal. Jól összekeverjük.
- Mikor megkelt a tésztánk, lisztezett deszkára borítjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk. Fánkszaggatóval, vagy belisztezett üvegpohárral köröket szaggatunk ki belőle (kb. 22 darabot). Mindegyik közepébe kb. diónagyságnyi tölteléket teszünk.
- Alul összecsípve a tésztát, gombócokat formázunk belőlük. Kivajazott tepsibe egymás után (nem túl szorosan) beletesszük a bukta gombócokat úgy, hogy az oldalukat szintén megkenjük olvasztott vajjal. Ez azért szükséges, mert így sülés után könnyen szétválnak a bukták.
- Előmelegített sütőben, 180-200 fokon kb. 20 percig sütjük. (Sütőtől függően ez lehet akár 30-40 perc is.)
- Kicsit hűlni hagyjuk, majd porcukorral meghintve tálalhatjuk.
- Alma helyett tehetünk diónagyságnyi finom házi szilva- vagy barack-lekvárt, vagy túrós- mákos- diós tölteléket is a buktákba.
A recept megosztása