Loader

Csülökpörkölt – bográcsban

2015-10-29
Related Recipes:
 • Fanta szelet

 • Pudingos kekszek

 • Citromos szelet

 • Baconbe tekert, karfiolos fasírt

 • Medvehagymás csavart

A csülökpörkölt természetesen nem csak bográcsban készíthető el, de mint a legtöbb pörkölt ez is, jobban esik és finomabbnak tűnik, ha bográcsban fő. A alapvetően nem tér el semmiben egy normál bográcsban készült pörkölttől. Az aljára füstölt szalonna, majd sok hagyma, és úgy készül mintha bármilyen más pörköltet főznénk. Természetesen a bográcsban főzésnek megvannak a sajátosságai, figyelni kell a tűz erősségére, gyakran ellenőrizni, hogy ne égjen le az étel. A bográcsban készült pörköltek titkairól már egy korábbi cikkben is írtunk, itt lehet elolvasni.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

 1. A szalonnát apróra vágjuk, majd kisütjük a zsírját a bográcsban. Amikor a zsír kisült, de még a szalonna sem égett meg, hozzáadjuk az apróra vágott vöröshagymát. 2-3 perc múlva, mehet bele a szintén apróra vágott paprika is. Amikor a pörkölt alap szépen összesül, hozzáadjuk a megmosott 2-3 cm-es darabokra vágott csülök húst és megpróbáljuk összekeverni a hagymával.
 2. Mielőtt hozzáadnánk a pirospaprikát, néhány percet együtt pirítjuk a húst a hagymával. Vigyázzunk rá, hogy ne legyen a tűz túl erős ne kozmáljon oda a hagyma, és a hús se ragadjon le. Akkor tökéletes, ha a csülök bőre egy kicsit megpirult, és szépen kifehéredett a hús. Ekkor hozzáadjuk a pirospaprikát a húshoz, megkeverjük, és néhány másodperc múlva felöntjük vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, fűszerezzük. Ennyi idő elég hozzá, hogy egy kicsit a paprika is piruljon, de ne legyen keserű.
 3. Fontos, hogy a pörköltet csak annyi vízzel öntsük el, ami épp, hogy ellepi a húst, hiszen nem levest, hanem pörköltet készítünk. Sokan ott rontják el a pörköltfőzést, hogy a hagymára egyből ráteszik a pirospaprikát, felöntik annyi vízzel, hogy nem is kell pótolni a főzés végéig. Persze így sem lesz rossz az étel, csak gyakorlatilag főtt hús lesz, nem pörkölt.
 4. Miután felöntöttük a megfelelő mennyiségű vízzel a készülő csülökpörköltet, nincs más dolgunk, mint a bográcshoz megfelelő távolságra elhelyezkedni egy ülőalkalmatosságon, és kinyitni egy üveg száraz vörösbort, amiből majd a végén felhasználhatunk egy-két dl-t. Vigyázzunk, hogy a többi bor ne vesszen kárba, és lassan kortyolva fogyasszuk el. Ha nem bírjuk az italt, akkor kínáljuk meg a többieket is, vagy kérjünk meg valakit, hogy fejezze be az ételt.
 5. Pörkölt alatt mindig olyan erős legyen a tűz, hogy fortyogjon a pörkölt, de ne túl erősen. Ez az egyik legnehezebb része a bográcsban főzésnek. A csülök pörköltön lévő víz mennyiségét folyamatosan pótoljunk, mindig egy keveset öntve rá. Rendszeresen ellenőrizzük, hogy ne égjen oda az étel alja. Amennyiben az ételt normál tűzhelyen készítjük, elég lehet akár másfél óra főzés is a húsnak, de a bográcsban ez lehet akár 3 óra, vagy még több is. Ez nagyban függ a tűz erejétől.
 6. Fontos, hogy ne legyünk türelmetlenek, a félig puha étel még nincs kész! A csülök esetében észre fogjuk venni, hogy a hús gyakorlatilag szétomlik a szánkban, amire a csülök vastag bőre teljesen megpuhul. Várjuk ki, megéri! Amikor gyakorlatilag késznek ítéljük, tehetünk bele egy kis vörösbort, de nem kötelező! A nélkül is tökéletes, sőt talán még jobb is. Amennyiben teszünk bele, vigyázzunk, hogy ne legyen sok. 3 kg húshoz is max. 1,5-2 dl száraz vörös menjen bele, és utána várjunk legalább 10 percet, amíg a bor íz és az alkohol teljesen eltűnik, csak egy kis pikáns plusz íz marad.
 7. Paradicsom? Meg lehetne kérdezni, hogy miért nem írtam a receptbe paradicsomot, amikor a legtöbb pörköltbe szokott lenni? Többször készítettem csülökpörköltet, és mindig folyamatosan kóstolgattam az ételt. Feltűnt, hogy ez az egyik olyan pörkölt, ami egyáltalán nem igényli a paradicsomot, sőt finomabb nélküle.
 8. Köretnek főtt burgonya illik a csülökpörkölthöz leginkább, de vannak, akik csak kenyeret kérnek hozzá. Finom savanyúság is dukál hozzá, például kovászos uborka.
A recept megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Fel!