Loader

Diótorta

2015-10-29
Related Recipes:
  • Fanta szelet

  • Citromos szelet

  • Medvehagymás csavart

  • Barackos túrókocka

  • Habos almás

Tortát sütni nagyon egyszerű dolog, ráadásul nagyon gyorsan megvan. A diótorta az egyik legfinomabb, de nem a legolcsóbb torta fajta.  Karácsony körül szoktam sütni, mert akkor jó drága a dió is.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: szelet

Hozzávalók

Mennyiség: szelet

Elkészítés

  1. A tortaformát kivajazzuk, és lisztet hintünk bele, ahol a vaj érte megragad a liszt is.
  2. A tojásokat szétválasztjuk a sárgájától, és a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük. Ez lesz az, az edény, amiben a piskóta elkészül.
  3. A fehérjét kemény habbá verjük. Abból tudjuk meg, állapítani, hogy megfelelő állagú, hogy teljesen megváltozik az színe, fehér lesz, és kemény. A tálat felfordítva nem esik ki a hab belőle.
  4. Mikor a habbal készen vagyunk, szépen hozzáadagoljuk a cukrot. Ezzel tovább kell verni a habot, nehogy összeessen. Amennyiben jól csináljuk, ugyanolyan szép marad.
  5. Ha a cukor elfogyott, jöhet a tojás sárgája, azokat is kettesével szoktam hozzáadni. Ha lehet ne a legolcsóbb bolti tojást használjunk hozzá, mert annak semmi színe nincs. A diótortánk legyen szép sárga tojásból, ahogy a nagyim sütötte.
  6. A tojások hozzáadása után, lassú keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet, amiben elvegyítettük a szódabikarbónát. Ezzel már tényleg bánjunk óvatosan, mert a hab összeeshet a durva kevergetéstől.
  7. Amit ezzel készen vagyunk, beleöntjük a sütőformába, és közepes lángon szép zsemleszínűre sütjük. Aki nem próbálkozott még piskótasütéssel az jó, ha hústűvel megszúrja a közepét amikor már úgy érzi, hogy megsült a diótortának való piskótája. Ha nyers a piskóta, akkor ráragad a hústűre, ha szépen megsült, akkor a tű tiszta marad.
  8. A diótorta alapunkat amint megsült, félretesszük hűlni.
  9. Egy edénybe tesszük a 6 tojás sárgáját, a cukrot és a tejet, majd belerakjuk a lisztet, végül a masszát fakanállal vagy robotgéppel összekeverjük. Olyan edényt válasszunk erre a célra, amit majd a tűzhelyre is feltehetünk.
  10. A főzőlapon a krémet felforraljuk és belekeverjük a diót, majd a tűzön még egy kicsit kavargatjuk, végül félretesszük hűlni.
  11. A vajat, vagy margarint habosra kavarjuk a porcukorral, és a vaníliás cukorral, majd mikor kész, a kihűlt diókrémmel összekeverjük. Ezzel elkészült a diótortánk krémje is.
  12. A tortát keresztben ketté vagy három rétegre vágjuk és megtöltjük a finom diókrémünkkel. A tortán kívül is bekenjük a diókrémmel, a tetején díszíthetjük fantáziánk szerint. Dióbélből akár írhatunk is rá, vagy nyomhatunk rá tejszínhabot is.
A recept megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Fel!