Loader

Elefántszem, banános-gesztenye fatörzs

2015-10-29
Related Recipes:
  • Fanta szelet

  • Citromos szelet

  • Medvehagymás csavart

  • Barackos túrókocka

  • Habos almás

Hasonló torta már szerepel a nevem alatt, az is gesztenyés és banános, ez most a formájával és a nevével érdemli ki a különleges és különlegesen finom jelzőt. A pontos neve, elefántszem. Gyorsan elkészíthető, és nagyon finom, de egy kis gyakorlatot mindenképpen igényel. Szóval csak nagyon merész és ügyes emberek vállalják első sütinek. Nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk a piskótára a sütőajtót, és amikor kivesszük, ne ejtsük, zökkentsük le, mert összeesik, és akkor már nem szép.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

  1. Sütőpapírral kibéleljük a legnagyobb tepsinket. A tojásokat szétválasztjuk a sárgájától, és a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük. Ez lesz az az edény, amiben a piskóta elkészül. A fehérjét kemény habbá verjük. Abból tudjuk meg, állapítani, hogy megfelelő állagú, hogy teljesen megváltozik a színe, fehér lesz, kemény, és a tálat felfordítva nem esik ki a hab belőle.
  2. Mikor a habbal készen vagyunk, szépen hozzáadagoljuk a cukrot. Ezzel tovább kell verni a habot, nehogy összeessen. Amennyiben jól csináljuk, ugyanolyan szép kemény marad. Ha a cukor elfogyott, jöhet a tojás sárgája, azokat is kettesével szoktam hozzáadni. Ha lehet ne a legolcsóbb bolti tojást használjunk hozzá, mert annak semmi színe nincs.
  3. A tojások hozzáadása után, lassú keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet, amiben elvegyítettük a szódabikarbónát. Ezzel már tényleg bánjunk óvatosan, mert a hab összeeshet a durva kevergetéstől. Amit ezzel készen vagyunk, beleöntjük a tepsibe, és közepes lángon szép zsemleszínűre sütjük. Ha érezzük az illatát, és szépen kezd zsemleszínűvé válni, hústűvel megszúrjuk a közepét. Ha nyers a piskóta, akkor ráragad a hústűre, ha szépen megsült, akkor a tű tiszta marad.
  4. Az elefántszem alapunkat amint megsült, egy tiszta konyharuha segítségével feltekerjük, és félretesszük hűlni. Erre a célra öblítő nélkül mosott konyharuhát használjunk. A gesztenyemasszát a vajjal és a porcukorral habosra kavarjuk. A két banánt amennyire lehet, kiegyenesítjük.
  5. A kihűlt tekercsünket gesztenyekrémmel megkenjük. A megkent részre, a tekercs szélére, szépen ráfektetjük a banánt, majd ismét, feltekerjük és kívülről is megkenjük.
A recept megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Fel!