Elefántszem, banános-gesztenye fatörzs
2015-10-29Related Recipes:
Hasonló torta már szerepel a nevem alatt, az is gesztenyés és banános, ez most a formájával és a nevével érdemli ki a különleges és különlegesen finom jelzőt. A pontos neve, elefántszem. Gyorsan elkészíthető, és nagyon finom, de egy kis gyakorlatot mindenképpen igényel. Szóval csak nagyon merész és ügyes emberek vállalják első sütinek. Nagyon fontos, hogy ne nyitogassuk a piskótára a sütőajtót, és amikor kivesszük, ne ejtsük, zökkentsük le, mert összeesik, és akkor már nem szép.
Hozzávalók
- 6 db tojás
- 6 kanál cukor
- 6 kanál liszt
- 1 csipet szódabikarbóna
- 1 csomag gesztenyemassza
- 2 db banán
- 10 dkg vaj vagy margarin
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- Sütőpapírral kibéleljük a legnagyobb tepsinket. A tojásokat szétválasztjuk a sárgájától, és a fehérjét egy nagyobb tálba tesszük. Ez lesz az az edény, amiben a piskóta elkészül. A fehérjét kemény habbá verjük. Abból tudjuk meg, állapítani, hogy megfelelő állagú, hogy teljesen megváltozik a színe, fehér lesz, kemény, és a tálat felfordítva nem esik ki a hab belőle.
- Mikor a habbal készen vagyunk, szépen hozzáadagoljuk a cukrot. Ezzel tovább kell verni a habot, nehogy összeessen. Amennyiben jól csináljuk, ugyanolyan szép kemény marad. Ha a cukor elfogyott, jöhet a tojás sárgája, azokat is kettesével szoktam hozzáadni. Ha lehet ne a legolcsóbb bolti tojást használjunk hozzá, mert annak semmi színe nincs.
- A tojások hozzáadása után, lassú keverés mellett adagoljuk hozzá a lisztet, amiben elvegyítettük a szódabikarbónát. Ezzel már tényleg bánjunk óvatosan, mert a hab összeeshet a durva kevergetéstől. Amit ezzel készen vagyunk, beleöntjük a tepsibe, és közepes lángon szép zsemleszínűre sütjük. Ha érezzük az illatát, és szépen kezd zsemleszínűvé válni, hústűvel megszúrjuk a közepét. Ha nyers a piskóta, akkor ráragad a hústűre, ha szépen megsült, akkor a tű tiszta marad.
- Az elefántszem alapunkat amint megsült, egy tiszta konyharuha segítségével feltekerjük, és félretesszük hűlni. Erre a célra öblítő nélkül mosott konyharuhát használjunk. A gesztenyemasszát a vajjal és a porcukorral habosra kavarjuk. A két banánt amennyire lehet, kiegyenesítjük.
- A kihűlt tekercsünket gesztenyekrémmel megkenjük. A megkent részre, a tekercs szélére, szépen ráfektetjük a banánt, majd ismét, feltekerjük és kívülről is megkenjük.