Loader

Harcsapaprikás túrós csuszával

2015-10-29
Related Recipes:
  • Fanta szelet

  • Pudingos kekszek

  • Citromos szelet

  • Baconbe tekert, karfiolos fasírt

  • Medvehagymás csavart

Egy újabb szaltó konyhában! A halas ételek esetében ugyanis kőkemény cirkuszi mutatványokra van szükségem, ha nem csak rántott vagy sült halat akarok itthon enni. Mást sajnos a családom nem igazán fogad szívesen, mondhatnám azt is, hogy fintorognak minden egyéb ötlet hallatán. A harcsát szeretitek-e? Sülve is? Na és a túrós tésztát? – kérdeztem tőlük, amikor felvetettem a harcsapörkölt vagy paprikás ötletét és szinte ki sem ejtettem a számom, hogy paprikás, de máris ellenvetésre nyílt volna a szájuk. Kérdésemre persze bőszen bólogattak, de akkor már én bizonytalanodtam el, hogy ebből a slamasztikából hogyan fogok kikeveredni. Persze a tervem már kész volt, neki is álltam azonmód. Veszíteni valóm nem volt, mert ha nem eszik meg, akkor legalább több marad nekem. Vagy mégis volt? Csak egy kis kóstolót kértek először, aztán csak szedték és szedték és… én meg csak lestem, majdnem erőszakot kellett alkalmaznom egy kis maradék megmentése érdekében.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: people

Hozzávalók

Mennyiség: people

Elkészítés

  1. A halaprólékot 2 liter vízben 1 felszeletelt fej vöröshagymával feltesszük főni. Felforraljuk, majd lassú tűzön 1-1,5 órán keresztül főzzük, közben sóval(ételízesítővel) ízesítjük. Ízlés szerint tehetünk bele 1-2 halászlékockát is. Ha kész leszűrjük.
  2. A paprikát és a paradicsomot apró kockákra, a vöröshagymát finomra vágjuk, a fokhagymát késsel vagy nyomóban összetörjük.
  3. A harcsafilét megnyúzzuk, megtűzzük szalonnacsíkokkal, 4-5 centis kockákra vágjuk. Besózzuk, majd megforgatjuk lisztben és kevés forró olajban hirtelen mindkét oldalukat szép pirosra sütjük.
  4. A visszamaradt zsiradékban pörköltalapot készítünk. Üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, levesszük a tűzről, meghintjük fűszerpaprikával, jól elkeverjük. Felöntjük kevés szűrt hal lével majd visszatesszük a tűzre és zsírjára pirítjuk.
  5. Beletesszük a kockákra vágott paprikát, paradicsomot és az áttört fokhagymát. Együtt gyorsan átpirítjuk, majd felöntjük 3 dl hal lével, megsózzuk.
  6. Lassan zsírjára pirítjuk, majd újra felöntjük kb. 3-5 dl hal lével, függően attól, hogy milyen hosszú, illetve mennyiségű szaftot szeretnénk kapni. Lassan forraljuk, majd tejszínes-tejfölös habarással sűrítjük. Állandó keverés mellett kiforraljuk, ha szükséges sózzuk.
  7. Az elősütött halszeleteket teflon serpenyőbe helyezzük, szitán keresztül ráöntjük a besűrített halmártást. Lassan, időnként rázogatva (nem keverve, mert szétesik a hal!) készre pároljuk, ha nagyon sűrű a szaft, akkor kevés hal lével hígítjuk.
  8. A csuszatésztát lobogó sós, olajos vízben kifőzzük, lecsepegtetjük.
  9. A szalonnát kockákra vágjuk, kiolvasztjuk, szűrőlapáttal kiszedjük a zsírból.
  10. Forró szalonnazsírba beletesszük a lecsepegtetett csuszatésztát és gyorsan átforrósítjuk.
  11. Az átforrósított tésztát tűzálló tálon egyenletesen elterítjük.
  12. A tejfölt jól elkeverjük, a túrót összemorzsoljuk.
  13. A tésztán egyenletesen elosztjuk az összemorzsolt túrót, tejföllel bőségesen meglocsoljuk, meghintjük a töpörtyűvel és forró sütőben pár percig-akár ízlés szerint a széleit megpirítva- sütjük.
  14. Tálaláskor a csusza mellé szedjük a harcsapaprikást, díszíthetjük karikára vagy kockákra vágott paradicsommal, paprikával, petrezselyem levéllel, töpörtyűvel, vagy kakastaréjjal.
A recept megosztása

Comment (0)

  1. posted by Boni on 2012-01-25

    Ennivalóan jól néz ki 😛

  2. posted by Gjoe on 2012-01-25

    Kiváló recept, és az egyik nagy kedvencem a harcsapaprikás! Ha lesz hozzá harcsa, felteszem a saját verziómat. Mondjuk ahhoz el kéne menni pecázni előbb 🙂 Egy dolog hiányzik belőle számomra, ami, nélkül én nem tudom elképzelni, az pedig a pörkölt alapból egy szép nagy darab füstölt kolozsvári szalonna. apróra vágva. Az adja meg azt a pluszt neki amitől tökéletes. Nagyon jó, hogy leírtad a pörkölt alaphoz, hogy fontos többször lepirítani, majd felönteni, ezt sokan nem tudják, pedig a jó lecsós pörköltalap a legfinomabb!

  3. posted by Gaalo on 2012-01-25

    Azé’ tűzdelem meg a halat, mert én is szeretem a szalonnát 🙂 Alap. Azt tudom, hogy pörköltben jó vagy, mikor megyünk pecázni? Boni: pedig nem is látszom a képem… 🙂

  4. posted by Gaalo on 2012-01-25

    Piac Joe? 🙂

  5. posted by Gjoe on 2012-01-25

    Ha jó idő lesz mehetünk.

Vélemény, hozzászólás?

Fel!