Loader

Hideg túrógombóc

2015-10-29
Related Recipes:
  • Fanta szelet

  • Citromos szelet

  • Medvehagymás csavart

  • Barackos túrókocka

  • Habos almás

Ezt a túrógombócot gyerekjáték elkészíteni, nem kell főzni. Kellemes nyalánkság. Bármilyen szezonális gyümölcsöt, vagy fagyasztott gyümölcsöt is használhatunk. A végeredményt saját ízlésünk és fantáziánk szerint alakíthatjuk. Ajánlom szeretettel!

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: people

Hozzávalók

Mennyiség: people

Elkészítés

  1. A túrót villával összetörjük, hozzáadjuk a tejszínes krémsajtot, a mézet, a reszelt citromhéjat, a citromlevet, a vaníliát és jól összedolgozzuk. Végül hozzáadjuk a búzadarát és jól elkeverjük.
  2. Pihentetjük a túrós masszát. Egész éjjelre, de legalább 3 órára hűtőbe tesszük (hogy a búzadara jól megduzzadhasson).
  3. Hidegen a massza jól formázhatóvá válik. Vizes kézzel golyókat alakítunk ki belőle (kb. 15 darab lesz), közepükbe egy-egy szem gyümölcsöt nyomunk.
  4. Ezután csak az ízlésünkön és a fantáziánkon múlik, milyen édesség lesz a végeredmény. A gombócok önmagukban nem nagyon édesek. Én most több félét készítettem, hogy meg tudjak mutatni más-más változatot.
  5. Első verzió: A túrógombócok felét beforgattam kókuszreszelékbe (aki nem szereti a kókuszt, csokireszelékbe forgassa).
  6. A málnákat (most épp fagyasztott málnát használtam – az került az összes gombóc közepébe is) meghintettem porcukorral, pár szemet félreraktam, a többit villával szétnyomkodtam, jól elkevertem – ezzel nyakon öntöttem a gombócokat és az egész málnákat rászórtam. Nagyon finom. Ugyanígy készülhet az epres és a szamócás változat is.
  7. Készíthetünk hozzá meggyes mártást (ha magozott meggy kerül a gombócba). 5-6 deka barna cukrot 2 deci meggylével, 2-3 darab szegfűszeggel, 1 egész kisebb darab fahéjjal felforralunk, majd kiszedjük a fűszereket. Rakunk bele pár szem meggyet (15-20 dekányit), öntünk hozzá fél deci portóit (vagy egyéb édes vörösbort) és addig főzzük, kevergetjük, míg besűrűsödik.
  8. Második verzió: A túrógombócok másik felét olvasztott csokiba (1-2 tábla főzőcsokit kevés vaj hozzáadásával állandó kevergetés mellett felolvasztottam) mártottam.
  9. Majd megforgattam őket fehér csoki- vagy ércsoki-reszelékbe (frissen forgácsoltam késsel az egész tábla csokikból) vagy kakaóporba, vagy durvára tört pisztáciába. Szoktam még használni: durvára tört diót, mogyorót, mandulát (persze, nem sózottat). Felhasználás előtt a pisztáciát, diót, mogyorót vagy mandulát száraz serpenyőben kicsit pirítsuk meg.
  10. Tálalás előtt újra hűtőbe tesszük fél órára.
  11. Ha csak a második változat (csokiba mártogatott) valamelyikét készítjük el – nem kell mellé porcukrozott gyümölcs vagy gyümölcsös mártás.
  12. Kellemes nassolást!
A recept megosztása

Comment (0)

  1. posted by kaffer on 2012-10-03

    ez bíztató..

Vélemény, hozzászólás?

Fel!