Medvehagyma főzelék
2018-04-17Related Recipes:
A medvehagyma szezon kellős közepén vagyunk, így nem hagyhatjuk ki a receptek közül. Nevét arról kapta, hogy a barna medvék előszeretettel fogyasztják terméseit, és még a föld alól is gyakran kiássák, de hasonlóképp kedvelik a vaddisznók is. Erősen fokhagymaillatúak a levelei, ezért nagyon kedvelt a mi konyhánkban.
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:
Hozzávalók
- 2 csokor medvehagyma
- 1 kk szódabikarbóna
- 6 dl tej vagy húsleves, lehet kockából is
- 2 ek finomliszt
- 1 dl tejföl
- 1 kk só
- 3 gerezd fokhagyma
- őrölt bors
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A medvehagyma leveleit a szárról lecsipkedjük, éppen úgy, mint a spenót esetében. A leveleket megmossuk, többször váltott hideg vízben megmossuk. Kb. 1,5 liter vizet forralunk, a szódabikarbónát beleszórjuk – ez azért kell, hogy a medvehagyma üde zöld színű maradjon – majd a medvehagymát belerakjuk. Fakanállal többször megkeverjük, és 1-2 perc múlva, amikor a levelek jól összeestek, leszűrjük.
- Ezután a hideg tejjel vagy levessel turmixoljuk, újra a tűzre tesszük. A lisztet a tejszínnel vagy a tejföllel és egy kevés hideg vízzel simára keverjük. A tejes hagymapürét ezzel sűrítjük, vagyis kevergetve kb. 2 percig forraljuk, ezalatt besűrűsödik. Közben megsózzuk, megborsozzuk, a présen áttört fokhagymával ízesítjük.
- Íze megtévesztésig olyan, mint a spenótfőzeléknek. Ugyanúgy sűríthetjük rántással, ahogy a spenótot. Ehhez 5 deka vajat fölolvasztunk vagy 4 evőkanál olajat megforrósítunk. A lisztet rászórjuk, kevergetve 2 perc alatt zsemleszínűre pirítjuk, és a zúzott fokhagymát is hozzáadjuk. A tejes (leveses) hagymapürét ráöntjük (ez nem lehet semmiesetre sem forró, csak meleg, különben a rántást összekapja, csomós lesz), kevergetve pár perc alatt sűrűre főzzük, megfűszerezzük.
- Ahogy a spenótba, így ebbe is tehetünk tojást: 2-3 tojást villával fölverünk, és a kész főzelékbe keverjük, mielőtt azt a tűzről lehúznánk.
A recept megosztása