Mézeskalács
2015-10-31Related Recipes:
A mézeskalács a karácsony egyik elmaradhatatlan kelléke, dísze, finomsága. De én úgy gondolom, hogy az év bármely napján elkészíthető csak a megfelelő formát kell hozzá meglelni. Nekem gyerekkorom búcsúinak emlékét eleveníti fel például a mézes puszedli, a mézeskalács szív vagy akár a házikó!
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:
Hozzávalók
- 1 kg liszt
- 25 dkg cukor
- 2 db tojás
- 1 evőkanál őrölt szegfűszeg
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 25 dkg méz meglangyosítva
- 2 dkg szalakáli
- 1 dkg szódabikarbóna
- 1 evőkanál zsír
- 2,5 dl tej forralt
- 6 evőkanál baracklekvár
- 1 db tojásfehérje
- 20 dkg porcukor
- 1 csepp ecet
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- 80 dkg lisztet az összes hozzávalóval, kivétel a díszítésre használt dolgokat, összegyúrjuk, csomómentesre, majd lefedjük és 24 órára a hűtőbe tesszük.
- Másnap a fennmaradó 20 dkg lisztet jól beledolgozzuk a tésztába, ezzel egy nyújtható állagú tésztát kapunk. Lisztezett gyúródeszkán 3-4 mm vékonyra nyújtjuk ( kelni fog még a sütőben,úgyhogy nem lesz túl vékony ), majd kiszaggatjuk a kívánt formákkal.
- A leeső részeket összegyúrjuk, újra nyújtjuk és szaggatjuk, mindaddig míg el nem fogy a tészta. A tepsiket sütőpapírral béleljük, majd a kiszaggatott mézeskalácsokat beletesszük. Arra kell vigyázni, hogy valamennyit kelni fognak a sütőben,
- így ügyeljünk ne rakjuk túl közel egymáshoz őket. Miután az összes tésztát kiszaggattuk, a sütés mellett lesz időnk a díszítésre használatos tojásfehérjét a cukorral és a pár csepp esettel kemény habbá verni.
- Azért fontos, hogy minél keményebb legyen a hab, hogy a díszítésnél ne vessze el a formáját.
- Amint az első adag kalácsot kivesszük a sütőből hozzá is lehet látni a díszítéshez. Én zacskót használok ehhez a művelethez.
- Megfelelő nagyságú lukat vágok az egyik sarkára és azzal díszítem, ami mindenkinek a saját fantáziájára van bízva.
A recept megosztása