Mindennapi kenyerünk, hagymás kenyér sütőben sütve
2015-10-31Related Recipes:
Bizonyára mindenkinek megfordult már a fejében, hogy sütni kéne egy kenyeret, vagy legalább egyszer kipróbálni. Hát én kipróbáltam, nehéz munka. de nagyon megéri. Van pár tippem, jó tanácsom is hozzá. Ha formában sütjük a kenyeret, a sütőrácsot a középső sínre toljuk, ott a legmegfelelőbb a sütés. Mielőtt megkezdenénk a sütést, a megkelt kenyértésztát vízbe mártogatott kenőtollal kenjük meg, és úgy toljuk be a sütőbe. Ha hirtelen pirulna a kenyérkénk, a tetejére tegyünk alufóliát.
Hozzávalók
- 1 kg finomliszt átszitálva
- 3 dkg friss élesztő
- 1 kávéskanál cukor
- 3 kávéskanál só
- 1 fej vöröshagyma közepes méretű
- 2 evőkanál olaj
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A kovászhoz 3 dkg friss élesztőt belemorzsolunk egy félliteres edénybe, összekeverjük 1,5 dl langyos vízzel, 1 kávéskanál cukorral és 2 evőkanál teljes kiőrlésű liszttel, majd meleg helyen állni hagyjuk kb. 1/2 órát, amíg felfut. Közben a lisztet kimérjük, ha hideg helyen volt pl. kamrában, langyosítsuk meg mikrohullámú sütőben, 2 perc a legkisebb teljesítményen, vagy egy tálban tegyük meleg helyre a kovász felfutásáig. A lisztet és a kovászt 3 kiskanál sóval és kb. 2-3 dl vízzel eldolgozzuk, hogy egynemű masszát kapjunk.
- Majd hozzáadjuk az olajon megpirított hagymát. Addig dagasztjuk, míg hólyagos lesz a tészta. A tetejét megszórjuk liszttel, leterítjük konyharuhával, és 1 órát állni hagyjuk. Amikor duplájára nőtt, még egyszer alaposan átdagasztjuk. Olajjal kikent tepsire tesszük, betakarjuk.
- Kb. fél órán keresztül meleg helyen pihentetjük. A sütőbe egy forró vízzel telt edényt helyezünk, nem melegítjük elő a sütőt, hanem amikor berakjuk a tésztát a sütőbe, akkor gyújtjuk be. 190 fokon 45-60 percig sütjük.
- A megsült kenyeret vizes kenőtollal megkenjük, és rácsra rakjuk hűlni. Ha már teljesen kihűlt konyharuhába csomagolva tesszük a kenyértartóba.