Narancsos pite
2015-11-01Related Recipes:
Ez a narancsos pite nem kifejezetten magyar ízlés szerint készült, mert pite létére, nincs benne semmi töltelék. Inkább a bögrés sütemények közé sorolnám. Hasonlóan a görög édességekhez ez is sziruppal van átitatva, de ennek ellenére nem túl édes. Aki nem szereti a nagyon intenzív gyümölcs ízeket annak mindenképpen meg kell kóstolni. A szirupot el is hagyható és akkor egy egyszerű narancsos piténk-piskótánk lesz.
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:
Hozzávalók
- 1/2 kg liszt
- 10 dkg mandula
- 0 dkg cukor
- 2,5 dl narancslé
- 2,5 dl olaj vagy vaj
- 3 db tojás
- 1 db narancs reszelt héja
- 2 kávéskanál szódabikarbóna
- 4 dl víz
- 1 dl narancslé
- 2 csésze cukor
- narancs héja
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A vajat a tojásokkal, a narancslével, az olajjal, és a cukorral alaposan kikeverjük. Hozzáadjuk a narancshéjat, a szódabikarbónát a mandulát, ismét kikeverjük, majd beleszitáljuk a lisztet és addig keverjük amíg egyenletes tésztánk nem lesz. Vajazott-lisztezett formába öntjük és 180 fokon kb. 50 perc alatt megsütjük.
- Amíg sül elkészítjük a szirupot: a cukrot felfőzzük a vízzel, a narancslével és a narancshéjjal. Kb. 5 percig forraljuk utána levesszük a tűzről és hagyjuk kicsit hűlni.
- Ha a piténk megsült azonnal kifordítjuk a formából és a tetejével lefelé visszahelyezzük a formába (az alja kell, hogy a teteje legyen), villával megszurkáljuk, (de vigyázzunk, hogy ne szújuk át teljesen mert az ismételt kiborítás után lyukacsos lesz felülről) és a meleg szirup felével egyenletesen meglocsoljuk.
- Fontos, hogy még az első locsolásnál a még forró pitére öntsük a meleg szirupot. 1 órát hagyjuk hűlni és a maradék szirupot is ráöntjük.
- Hűtőbe tesszük egy fél órára, amíg a szirupot magába szívja, majd kiborítjuk és fogyasztjuk.
- Finom csak úgy magában, tejszínhabbal, vaníliafagyival vagy porcukorral megszórva.
A recept megosztása