Rakott kelkáposzta
2015-11-02Related Recipes:
Már megint kel, de mit tegyek, ha enni kell? Valami egyszerű receptet kerestem, amivel nem kell sokat szórakozni. Némi előkészület, aztán mehet a sütőbe, és a többit a tűz melege elvégzi helyettünk. A hétvégén készített fasírtból kimaradt vagy 30 dkg sertéscomb, ami tökéletesen elég volt egy adag rakott kelhez, így az alapanyagért sem kellett kimozdulni. Egy kelkáposzta pedig napok óta a konyhában várta sorsa beteljesülését, vagyis rituális kivégzését, ami konkrétan a darabokra szaggatását, megfőzését, majd megsütését jelenti. Jó, hogy nem kelkáposztának születtünk…
Lehetne választani, hogy a kecskétől, vagy a konyhától féljünk inkább.
Hozzávalók
- 1 fej kelkáposzta
- 1 fej vöröshagyma
- 0 dkg darált hús
- 15 dkg rizs
- 1 doboz tejföl
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- olaj
- 1 paradicsom
- 1 zöldpaprika
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A rizst megfőzzük. A hagymát összevágjuk, olajon megfuttatjuk, majd félrehúzzuk, és belekeverjük a pirospaprikát.
- Hozzáadjuk a darált húst, majd visszatesszük a tűzre, belekeverjük az összevágott paprikát, paradicsomot, és egy igazából pörköltet készítünk belőle, viszonylag hosszabb lével, ha nem akarjuk, hogy túl száraz legyen a végeredmény.
- Ha elkészült, a darált húst összekeverjük a rizzsel. A kelkáposzta leveleket megmossuk, majd sós vízben 8-10 perc alatt megfőzzük.
- Egy tepsi vagy tűzálló tál aljéra teszünk 1-2 réteg kelkáposztát, majd erre egy réteg rizses húst, és végül megint kelkáposztát.
- A tetejére ráöntjük a tejfölt, reszelünk rá sajtot, és betoljuk a sütőbe kb. 180 fokon 40 percig sütjük. Vigyázzuk, hogy a teteje ne égjen meg.
- Tejföllel leöntve szokás tálalni.
- Akik hízni szeretnének, kockázzanak a tetejére füstölt kolozsvári szalonnát, mielőtt betolják a sütőbe.