Rakott krumpli magyarosan
2015-11-02Related Recipes:
Nem attól lesz magyaros, hogy rakott burgonya helyett rakott krumplinak hívjuk, hanem attól, hogy némileg eltérünk az általános rakott krumpli recepttől. Az alaprecept is majdnem jó (krumpli, kolbász, tojás, tejföl), de pont az az alapanyag és íz hiányzik belőle, amitől számomra az ehetőből, istenivé módosul az élet. Ez pedig nem más, mint a jóféle lehetőleg magyar földben termett hagyma! Minden zöldség esetén előny, ha hazai zöldséget használunk. Nem csupán azért, mert így a hazai mezőgazdaságot támogatjuk, hanem azért is, mert a magyar zöldségnek és gyümölcsnek nincs párja a világon. Se ízben, se minőségben nem ér fel a magyar földön termett zöldséggel a külföldről importált génkezelt, éretlenül leszedett termék.
Térjünk vissza a rakott krumplihoz. A hagyma jelenléte mellett még egy fontos alapanyaghoz ragaszkodom, ez pedig nem más, mint a valódi füstölt kolbász. Nem lecsókolbász, nem virsli, nem krinolin, nem debreceni, sőt ha lehet nem is lángolt kolbász, hanem emberi gyomorba való füstölt kolbász.
Milyen a jó füstölt kolbász? Az a jó füstölt kolbász, amit ha megkóstoltunk, sajnálni fogunk elhasználni bármilyen ételhez. Ami nyersen is finom, és ha elhaladunk a hűtőszekrény előtt korgó gyomorral, nem bírjuk ki, hogy ne rövidítsük le a egy harapásnyival.
A mennyiségek meghatározása nagyon nehéz. Mindig számoljunk inkább kicsit több alapanyagot, mint kevesebbet, és legfeljebb megmarad későbbre.
Hozzávalók
- 1 kg burgonya
- 50 dkg füstölt kolbász
- 20 dkg bacon
- 6 db tojás
- 2 fej vöröshagyma
- 1 doboz tejföl
- só
- őrölt bors
- fűszerek
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A bacont vágjon néhány centis darabokra. A krumplit főzzük meg héjában. Miután megfőtt, húzzuk le a héját, és vágjuk centis szeletekre. A tojásokat főzzük meg keményre (7-8 perc forrástól számítva), szedjük le a héját és vágjuk fel centis szeletekre.
- A kolbász bőrét húzzuk le, majd szintén vágjuk fel centis szeletekre. Ha olyan kolbász tudtunk venni, aminek nem jön le a bőre normálisan, akkor tegyük be egy fél órával korábban a fagyasztóba, és utána könnyedén lehúzható róla, és jobban is szeletelhető. Keressünk egy jó nagy, magas oldalfalú tűzálló tálat, vajazzuk ki az alját, és szépen rétegezzük bele az alapanyagokat.
- Alulra mehet néhány szelet bacon, majd tegyük rá a krumplit, erre mehet a kolbász, a hagyma és a tojás. Ne felejtsük el megsózni, borsozni, illetve ha ízlésünk megkívánja, megfűszerezni. Utána ismét krumpli, kolbász, tojás és hagyma. Az egészet öntsük nyakon jó alaposan tejföllel, erre tegyük rá a maradék bacon szeleteket, és toljuk be a sütőbe. Közepes lángon süssük 40-50 percet, ha szükséges, akkor többet is.
- Tálalás során, aki igényli, még tehet rá tejfölt. Tipp: A hagymakarikákat meg lehet pirítani kicsit zsiradékon, mielőtt felhasználjuk, ha valaki sültebben szereti.