Stroganoff csíkok – Matyi kedvence
2015-11-05Related Recipes:
Egyik legkedveltebb eledelünk. Az eredeti recept pontos elnevezése „Bélszíncsíkok Stroganoff módra”, de miután állandóan csak bélszínnel találkozom a fagyasztómban egy idő után ráuntam és sertéshúsból szoktam csinálni Így is igazi ízorgia. Simán belefér ha szűzpecsenyéből, rövidkarajból készítjük, de ha csak sertéscomb van itthon és mégis ezt az ételt kívánjuk meg, akkor gond nélkül nekiállok, kicsit tovább tart. De ha marhahús és nincs bélszín akkor teljesen jó helyette a fehérpecsenye(én sokszor a tatárbifszteket is ebből készítem) de akár a fekete pecsenye is. Mindegy, csak hasson, ezzel pedig nincs hiba. Miért is? Lássuk.
Hozzávalók
- 1 kg szűzpecsenye comb vagy lapocka
- 1 fej vöröshagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 40 dkg gomba
- 30 dkg ecetes uborka
- 20 dkg füstölt szalonna
- 3 evőkanál liszt
- 1 doboz paradicsompüré
- 2 db babérlevél
- 1 csipetnyi kakukkfű
- 1,5 dl száraz fehérbor
- 3 dl tejszín
- 1 kávéskanál citrom leve
- 1 evőkanál mustár
- őrölt bors
- só
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A szalonnát kockákra , a hagymát finomra vágjuk, a fokhagymát áttörjük, a gombát vékonyan felszeleteljük, az uborkát apróra a húst pedig vékony csíkokra vágjuk. Megpirítjuk a szalonnát, majd hozzáadjuk a finomra vágott hagymát és megfonnyasztjuk.
- A vékony csíkokra vágott húst megszórjuk liszttel, majd rádobjuk a hagymás szalonnaalapra. Erős tűzön, folyamatos keverés mellett gyorsan – kb. 3 perc – megpirítjuk (ha combból készítjük, akkor ez több idő, én szakaszosan pirítom, azaz először zsírjára pirítom a húst, aztán pici víz alá, megint lepirítom, mindezt három-négy alkalommal megismétlem, így a comb is „megadja” magát).
- A lepirított húshoz hozzáadjuk a gombát, ecetes uborkát, áttört fokhagymát, paradicsompürét és a bort, fűszerezzük babérlevéllel és kakukkfűvel, ízlés szerint sózzuk(vigyázz, mert a szalonna és akár az uborka is sós lehet!) és borsozzuk(inkább csak az illat miatt szoktam).
- Mérsékelt tűzön a hús fajtájától függően 10-20 percig főzzük, közben figyeljünk arra, hogy a liszt miatt ne égjen le, ha érezzük, hogy égne, akkor löttyintsünk alá egy kis húslét (nekem általában van fagyasztva a hűtőben, az ehhez hasonló esetekben, illetve főzelékek, levesek készítéséhez azt szoktam használni alapnak) vagy vizet.
Comment (1)
Vélemény, hozzászólás?
Hozzászólás küldéséhez be kell jelentkezni.
posted by Tamás Kampó on 2017-04-10
Nekem is a kedvencem lenne, de nem futja rá itt Nyíregyházán. Ez van ha az ember szívesen segítve kölcsön ad, de visszaadni nem akarják. Bízok benne hogy most már hamarosan visszakapom a kölcsönt, és akkor én is el tudom készíteni ezt a finomságot!