Székelygulyás
2018-12-16Related Recipes:
Ha karácsony, akkor káposzta. Általában töltött káposztát szoktunk csinálni, de előfordul, hogy más szeretnénk. A székelygulyás számomra nagyon különleges étel, ha sikerül szép sovány lapockát venni, akkor valamilyen gulyás lesz a vége. Így alakult most is, így lett a szép sovány húsból székelygulyás.
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:
Hozzávalók
- 80 dkg darált lapocka
- 1 db hagyma jó nagy
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 kg savanyú káposzta
- 1 db hegyes csípős zöldpaprika
- 1 db paradicsom
- 4 ek kókuszolaj vagy zsír
- 2 kk pirospaprika
- 1/4 ek köménymag
- 1 db babérlevél
- 3+1 dl tejföl
- 3 dkg liszt
- 1 szál petrezselyem
- őröltbors
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A húst megmossuk, apró kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát meghámozzuk, a hagymát felaprózzuk. A savanyú káposztát kissé kiöblítjük és lecsepegtetjük. A zöldpaprikát és a paradicsomot megmossuk, a zöldpaprikát kicsumázzuk és felkarikázzuk, a paradicsomot meghámozzuk, gerezdekre szeljük.
- A kókuszolajat/zsírt felforrósítjuk, megfonnyasztjuk benne a hagymát, rádobjuk a húst, és élénk tűzön 2-3 percig pirítjuk. Megszórjuk a pirospaprikával és a köménymaggal, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, a zöldpaprikát és a paradicsomot, kissé megsózzuk, borsozzuk, saját levében, fedő alatt kb. 40 percig, puhulásig pároljuk, azaz pörköltet készítünk.
- A savanyú káposztát 1/2 dl vízzel és a babérlevéllel puhára pároljuk (35-40 perc, kuktában 20 perc), ha túl sok levet eresztene, leszűrjük.
- 3 dl tejfölt elhabarunk a liszttel, a pörkölthöz adjuk, felforraljuk, aztán beleforgatjuk a káposztát, és további 5 percig forraljuk. A babérlevelet kidobjuk, a káposztát mély tálba szedjük, tetejét a maradék 1 dl tejföllel és petrezselyemmel díszítjük, forrón tálaljuk. Külön csészében további tejfölt és friss házikenyeret kínálhatunk hozzá. Melegítve még finomabb!
A recept megosztása