Szilvalekvár tartósítószer nélkül
2020-09-29Related Recipes:
Nagyon szeretjük a szilvalekvárt, a nagymamám mindig készített, amióta ő nincs, csak bolti lekvárt vásároltunk. Azt én annyire nem szeretem, ezért tavaly összeszedtem magam és úgy döntöttem megpróbálok én is befőzni. A mamám receptjei megvannak, anyum biztos, hogy soha nem fog ilyesmit csinálni, tehát rajtam a sor. Megnéztem egy videót, aszerint, de sokkal kevesebb cukorral kipróbáltam. Készítettem fazékban főzve és sütőben sütve. A sütős sokkal jobban bejött, kevesebb vele a macera, nem kell mellette állni, csak félóránként megkeverni. A hat kiló szilvából amit vásároltam, megtisztítva, kimagozva, 5.2 kg lett.
Elkészítés
- A szilvát megtisztítjuk a szárától, kétszer alaposan átmossuk, és félbevágva kimagozzuk. Számítsunk rá, hogy a magnak súlya van tehát a cukrot és az ecetet ehhez mérten kell adagolnunk. Nekem 6 kiló szilvából 5,2 kg lett, ehhez számoltam a hozzávalókat.
- Miután megtisztítottuk, kimagoztuk, ledaráljuk húsdarálón, vagy ha rendelkezünk turmixgéppel, akkor leturmixoljuk.
- A turmixból egyenesen a tepsibe önthetjük, hozzáadjuk a cukrot és az ecetet, jól elkeverjük és mehet a sütőbe.
- 200°-on felforrásig, azt követően 140°-on 3-4 órán keresztül sütjük, úgy, hogy fél óránként megkeverjük, vigyázzunk rá, hogy le ne süljön. Láthatjuk, hogy nagyon szép a színe, és sok nedvesség elpárolgott belőle a sütés közben.