Füstölt kolbász recept
Hozzávalók
-
8kg kolbászhús – (ha boltban vesszük, akkor dagadó, tarja, lapocka, vagy comb is lehet)
-
3kg zsiradékanyag – pl. szalonna
-
40dkg őrölt pirospaprika – (attól függ, mennyire szeretnénk paprikásra)
-
10dkg őrölt erős pirospaprika – a (csak ha csípőset szeretnénk)
-
25dkg fokhagyma
-
20dkg só – /10kg
-
5őrölt feketebors
-
köménymag – őrölt
-
15méter vékonybél
Nem tudtuk, hogy mennyi lesz a kolbásznak való hús, így nyesegettük rendesen a disznót, bontás közben. Miután ledaráltuk a kolbászhúst, rátettük a mérlegre, hogy nagyságrendileg képben legyünk a szükséges fűszerek mennyiségéről. Kissé meglepődtünk, amikor majdnem 37 kilót mutatott a mérleg. Nem baj, legalább maradt sütni, és füstölni is elég. Átugrottam a szomszédba, Csaba barátomhoz, aki a disznó beszerzését is intézte (közben Ők is vágtak egyet), és kértem kölcsön egy nagy fából készült teknőt, mert olyan edény a világon nincs, amiben meg lehetne keverni közel 40 kiló húst. Az öcsémmel ketten nekiestünk a nagy feladatnak. Előzetesen még szándékunkban állt néhány kilónyi szalonnát beledarálni, hogy ne legyen túl száraz, de aztán meggondoltuk magunkat, mivel teljesen jó állagúnak tűnt a hús. Öcsém keverte, én fűszereztem, és közösen töltöttük. a Kolbásztöltésről csak azért nincs kép, mert mindenki nyakig zsíros volt, és sajnáltam volna a gépet kissé. Több mint 40 méter kolbászbél fogyott el a töltés alatt, így aztán egy darabig nem kell a bolti ízekkel beérni.
Elkészítés
-
A húsokat csíkozzuk fel a szalonnával együtt és daráljuk le, a fokhagymával együtt. A fokhagymát kinyomhatjuk fokhagyma nyomóval is. Keverjük össze a húst egy nagy, erre alkalmas edényben, akár kádban, és fűszerezzük be. Jól keverjük össze, közben többször kóstoljuk meg. Az ízlésünkön múlik, hogy mennyire lesz finom a végeredmény.
-
Ha elégedettek vagyunk az ízekkel, akkor szedjük elő a hurkatöltőt, ami egyben ugye kolbásztöltő is, és töltsük bele az előre vízbe áztatott bélbe a kolbászt.
-
A kész kolbászt lehet sütni tepsiben, serpenyőben, vagy mehet a füstölőbe. A füstölt kolbászt a helyi szokásoknak megfelelően 2-3, vagy akár több napig is füstölik, általában akácfa fűrészporával.
-
Finomabb lehet a kolbászunk, ha 20%-nyi marhahúst, vagy vadas használunk, de akkor figyeljük rá, hogy ne legyen túl száraz a végeredmény. Manapság nagy divat a mangalica kolbász is, akinek lehetősége van rá, kísérletezhet vele.
Vélemények
További a szerzőtől – gjoe
Túrógombóc
Modernizált túrógombóc. Amikor vágysz valami bűnös élvezetre.
Csirkés–zöldséges, joghurtos wrap
Könnyű tízórai vagy vacsora diétázóknak
Fasírt tepsiben
Azért írtam Margit módra, mert a fasírt hozzávalóin változtattam. A férjem megkívánta a fasírtot, de se kenyér, se zsemle nem volt itthon. Majd reggel lesz véve...
Tepertőkrémes pogácsa (hajtogatás nélkül is leveles)
Kinézetre nem a legszebb, de annál finomabb!
Almás pite
Egyik kedvenc süteményem az almás pite. Elég sűrűn szoktam sütni, mert egyszerű, komolyabb sütési ismeretet nem igényel, ráadásul, amíg a tészta pihen, egy leve...
Baconbe tekert datolya
Amikor először hallottam róla, nem tudtam elképzelni az édes datolyát az isteni bacon szalonnával. A puding próbája az evés, mielőtt véleményt alkotok meg kell...
Kapcsolódó receptek
Ecetes hal
Ez az ecetes hal nem tévesztendő össze a ruszlival! Ez nem nyers hal, hanem rántott. Bármely ünnepkor, főleg húsvétkor, vagy karácsonykor helye van az asztalon...
Rácsos almás
Bombi ízű sütemény
Miután kihűl vághatjuk két lapra is, majd megtöltjük lekvárral, és a süti tetejére olvasztott csokit öntünk.
Diós kocka / brownie/
Ez a csodálatos, finom diós süti– tepsiben süthető, és hihetetlenül könnyű elkészíteni. A csokoládé és a dió kombinációja, valamint a sárgabaracklekvár ellenáll...
Tejfölös, virslis zöldbableves
Ez készült ma ebédre, és palacsinta.😋
Somogyi galuska (tejfölös nokedli)
Egytálétel /Somogyi, falusi nagyszüleimnél a nyári iskolai szünetet ott töltöttem, és ez az étel gyakran került asztalra. Többször túró is került rá, és nagyon...