Dödölle
2015-10-29Related Recipes:
A dödölle a magyar konyha egyik tájjellegű étele. Elkészítése nagyon egyszerű, finom, és nem utolsósorban elég laktató. Régen a szegények eledeleként tartották számon, mert mindennapos volt a fogyasztása. Pénzbe nem került, hiszen a hozzávalót megtermelték a kertben. Magyarország egész területén ismeretes a dödölle, csak épp máshogy nevezik, vagy kissé másképp készítik el.
Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:
Hozzávalók
- 80 dkg burgonya
- 40 dkg liszt
- 1 fej vöröshagyma
- 20 dkg füstölt szalonna
- tejföl
- só
Mennyiség: személy
Hozzávalók
Mennyiség: személy
|
Elkészítés
- A krumplit meghámozzuk, kockákra vágjuk, annyi sós vízben tesszük fel főni amennyi éppen ellepi.
- Amikor megpuhult összetörjük –a főzőlével együtt!- majd takaréklángra téve folyamatos kevergetés mellett adjuk hozzá a lisztet. Se túl kemény, se túl ragacsos ne legyen a tészta!
- Süssük ki a szeletekre vágott szalonnát, emeljük ki, majd a zsírjában pirítsuk aranysárgára az apróra vágott vöröshagymát.
- Szűrjünk át kevés hagymás szalonnazsírt egy teflon lábasba, a többi zsírt tegyük félre.
- A megmaradt zsírba mártogatott evőkanállal szaggassunk nokedlikat a teflonban átforrósított zsiradékba és süssük a nokedlik mindkét oldalát kérgesre.
- Tálaláskor hintsük meg pirított hagymával, helyezzük mellé a kakastarélyokat. Ízlés szerint meglocsolhatjuk tejföllel is.
A recept megosztása