Loader

Olasz zöldségleves

2015-11-01
Related Recipes:
  • Baconbe tekert, karfiolos fasírt

  • Rablóhús (sütőben)

  • Tepsis sült tarja

  • Rakott cukkini

  • Lecsó télire tartósítószer nélkül

Amikor egy étteremben a barátom tanácsára először rendeltem Minestra-t vagy Minestrone-t – valamelyik jó, osszátok be! – akkor bevallom voltak fenntartásaim. A jó magyaros ételekhez szokott bélszerkezet vajon hogyan fogja feldolgozni ama szokatlan eseményt, hogy reszelt sajtot teszünk egy levesbe? Nagyon gyorsan sikerült összebarátkoznunk: a felszolgálás első osztályú volt, külön kis tálacskákban kaptuk a sajtot és az egyéb hozzávalókat, hogy saját ízlésünknek megfelelően ízesíthessük a gőzölgő levest, a szakács pedig… nagyon eltalálta, zseniálisan érezte az ízeket. Élvezettel habzsoltam a taljánok egyik nemzeti ételét és ha nem lett volna az étlap kínálata olyan bőséges, akkor bizony rendeltem volna még egy tányérral. Egyértelműen eldöntöttem viszont, hogy otthon lesz ennek folytatása, elkezdtem gyűjteni a recepteket. Ahány ház, annyi szokás, mint általában minden ételnek, ennek is többféle elkészítési módjára leltem, van ahol babbal és egyéb zöldségekkel készítik, van ahol rizs nélkül, van ahol másfajta tésztával. Sok variációt kipróbáltam, de igazán a klasszikus recept szerint készült, anno az étteremben is feltálalt verzió a kedvencem a mai napig.

Bevásárló listához ad
Ez a recept bekerült a bevásárló listádba.
Nyomtat:
Recept nyomtatása
Kedvenc:Bevásárlólistához:
A receptet beküldte:

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Hozzávalók

Mennyiség: személy

Elkészítés

  1. A császárszalonnát apró kockákra vágjuk, gyakori kevergetéssel kiolvasztjuk.
  2. Hozzáadjuk a finomra vágott vöröshagymát és üvegesre pirítjuk.
  3. Beletesszük a paradicsompürét és a metéltre (julienne-re) vágott sárgarépát, gyökeret, zellert, karalábét, kelkáposztát és burgonyát, jól összekeverjük.
  4. Fedővel lefedjük és gyakori kevergetés mellett lassan puhára pároljuk. Közben ízesítjük sóval, őrölt borssal és vágott petrezselyemzölddel.
  5. Felöntjük tartalmas csont lével és lassan! – türelem rózsát és finom, tiszta, zsírmentes levest terem – forraljuk.
  6. Amikor már majdnem kész rizst és apróra tördelt spagettit adunk hozzá, majd – továbbra is lassan – készre főzzük a levest. Van, amikor kicsit sűrűbb lesz, ekkor kis csont lével vagy vízzel szoktam hígítani, nem elfelejtve utána ízesíteni amennyiben szükséges.
  7. A reszelt sajtot külön csészében adjuk hozzá, mindenki ízlésének megfelelően szór a levesbe. A legjobb a parmezán sajt, de ennek híján próbáltam már akár trappistával is, nincs gond vele.
  8. Ebből a javasolt anyagmennyiségből egy igazán nagy adag, nálunk 2-3 napra elég levesünk lesz, amivel a világon semmi probléma nincsen, mert a hűtőben eláll és az állás folyamán, ha lehet, még finomabbá válik.
A recept megosztása

Vélemény, hozzászólás?

Fel!